De opgezette dieren zijn op verschillende plekken in het Bezoekerscentrum terug te vinden.
De opgezette dieren zijn op verschillende plekken in het Bezoekerscentrum terug te vinden. Bezoekerscentrum Nunspeet
Uitjes in de regio

Binnen bij Bezoekerscentrum Nunspeet: Ontdek de Veluwse natuur

Overig

PUTTEN Elke week bezoekt De Puttenaer de leukste uitjes in de regio. Deze keer bezoeken we het Bezoekerscentrum in Nunspeet. Leer meer over de natuur en alle dieren die op de Veluwe leven.

Achter de uitkijktoren en tussen de bomen vind ik het Bezoekerscentrum. Ik twijfel of ik direct het rustgevende bos in wandel maar ik kies er toch voor om naar binnen te gaan. Het is een ruim gebouw met hout en glas waar veel daglicht naar binnenkomt. Een plek waar veel te zien is en waar je zo de tijd vergeet.

Ik zie gelijk allerlei souvenirs die te koop zijn en als ik even verder loop begint de echte belevenis. Er zijn verschillende vachten te voelen zoals die van de zwaan, egel en hert. Ik voel ze allemaal en beeld me in dat de dieren in mijn buurt zijn. 

Het Bezoekerscentrum is een expositie over de Veluwse natuur met verschillende opgezette dieren. De expositie begint bij het stuifzandgebied en voert verder door heide, bos en water. Er zijn verschillende spellen en alle zintuigen worden geprikkeld. Voor kinderen is er een kabouterhut en een kinderhoek. Daarnaast is er ook een informatiepunt van Staatsbosbeheer, en zelfs een Outdour Centrum waar o.a. mountainbikes, E-Steps en tandems te huur zijn.

Stichting Natuureducatie en Informatie Veluwe is op 1 januari 2016 van start gegaan in Bezoekerscentrum Nunspeet. Eerder was Staatsbosbeheer de beheerder. Door bezuinigen bij het Rijk, zou het bezoekerscentrum gaan sluiten. De stichting heeft het overgenomen en wil de passie voor de Veluwse natuur doorgeven aan de jeugd en alle anderen.

Op de borden staat veel informatie over de Veluwe. Ook de wolf komt aan bod. ,,Na meer dan 150 jaar afwezigheid is de wolf terug in Nederland”, staat er vermeld. De opgezette wolven kijken mij met lieve ogen aan. Maar ik leer al snel dat wolven in het echte leven direct oogcontact vermijden. Rechtstreeks aanstaren ervaart de wolf als dreigend. 

Ik vervolg mijn tocht. Opvallend is de bijenkolonie die ik tegenkom. Hier zitten zoveel bijen in dat ik ze niet eens kan tellen. Er is voor gezorgd dat ze ook naar buiten kunnen en zo dus vredig kunnen leven. Door alle opgezette en zelfs levende dieren beleef ik de natuur en is het alsof ik er zelf middenin sta. En wanneer ik naar buiten loop is dit ook het geval. 

Ook buiten is er veel te beleven. Er starten meerdere wandelpaden zoals het Kabouterpad voor kinderen, de Zandenboswandeling en de Verscholen Dorproute. En ik zie een dennenappelgooibord waar iedereen aan deel kan nemen. Er is voor ieder wat wils.

Bezoekerscentrum Nunspeet is maandag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer info: www.bezoekerscentrumnunspeet.nl.

Julia van Buuren

Voel de verschillende vachten en waan je tussen de dieren.
'Wat eet ie' en 'wat poept ie' is een spel waar je zelf het passende antwoord moet zoeken.
Het Bezoekerscentrum Nunspeet organiseert in de zomer ook kinderactiviteiten.
Bij het dennenappelgooibord zijn verschillende scores te behalen, het kleinste gat levert 10 punten op.
advertentie
advertentie
Afbeelding
SDC Putten verliest van tiental HBOK 22 uur geleden
Afbeelding
Ziekenhuis St Jansdal zoekt nieuwe leden cliëntenraad 29 sep, 10:44
Afbeelding
Grondwaterstanden in Gelderland nog laag ondanks regen van afgelopen weken 29 sep, 08:00
Afbeelding
Grondlegger van Open Doors Anne van der Bijl overleden in zijn woonplaats Harderwijk 28 sep, 15:26
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38