Deze week staat de Willem de Zwijgerlaan centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Willem de Zwijgerlaan centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Willem de Zwijgerlaan; Geen zwijger, maar een strijder

Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

 Hij wordt de belangrijkste persoon die ooit in Nederland heeft geleefd genoemd: Willem van Oranje-Nassau. Hij werd echter geboren als Willem van Nassau-Dillenburg. Toen hij op elfjarige leeftijd het Prinsdom Oranje in Frankrijk erfde, werd hij de Prins van Oranje. Hiermee veranderde ook zijn naam: in Willem van Oranje-Nassau. Zijn bijnaam is Willem de Zwijger, en hiernaar is een laan in Putten vernoemd.

Maar waarom was zijn bijnaam Willem de Zwijger? Hierover is weinig bekend. Een theorie is dat hij vaak wijselijk zijn mond hield over zaken, bijvoorbeeld aangaande de Tachtigjarige Oorlog. Toch zijn er verschillende hoogleraren die denken dat zijn bijnaam niet passend was, omdat hij juist zeer welbespraakt zou zijn. Een echt duidelijke verklaring voor zijn bijnaam is dus moeilijk te geven.

VAN ORANJE_NASSAU Van Oranje-Nassau heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Nederland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog leidde hij de opstand van de Nederlanden tegen het Spaanse Rijk. Na heel wat mislukte pogingen om de Spanjaarden te bevechten, werd in oktober 1574 Leiden bevrijd. Deze bevrijding bleek het startschot voor de Pacificatie van Gent, waarbij alle Nederlandse contreien zich bij elkaar aansloten. Hiermee werd de Nederlandse eenheid gesticht.

Hoewel de eenheid niet ongeschonden bleef en er nog veel verschillen waren tussen de gewesten over de positie van de Spanjaarden in Nederland, was deze opstand één van de belangrijkste van de Nederlandse geschiedenis. Dat maakt Van Oranje-Nassau dus zo’n essentiële pion in de historie van ons land, hij leidde immers deze revolutie. De Spaanse heerser Filips II was er echter een stuk minder blij mee dan de Nederlanders. Hij verklaarde Van Oranje Nassau vogelvrij, waarna hij op 10 juli 1584 op tragische wijze werd vermoord.

Sarah Westphal

advertentie
advertentie
Afbeelding
SDC Putten verliest van tiental HBOK 20 uur geleden
Afbeelding
Ziekenhuis St Jansdal zoekt nieuwe leden cliëntenraad 29 sep, 10:44
Afbeelding
Grondwaterstanden in Gelderland nog laag ondanks regen van afgelopen weken 29 sep, 08:00
Afbeelding
Grondlegger van Open Doors Anne van der Bijl overleden in zijn woonplaats Harderwijk 28 sep, 15:26
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 27 sep, 16:11
Logo
Afbeelding
‘Putten op weg naar de kerst’ 27 sep, 15:14
Afbeelding
Voetganger op zebrapad geschept door auto 27 sep, 06:38