Het huis van de familie Haanschoten aan de Schoolstraat in Putten bleek een bron van radioactiviteit geworden te zijn.
Het huis van de familie Haanschoten aan de Schoolstraat in Putten bleek een bron van radioactiviteit geworden te zijn. Sarah Westphal
Een Straatje Om...

De Schoolstraat in Putten werd in 1958 wereldnieuws

17 november 2022 om 09:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Met deze week de Schoolstraat.

In deze editie staat niet de naam van de straat centraal, maar de gebeurtenis die de Schoolstraat in Putten zestig jaar geleden wereldnieuws maakte. Het was januari 1958. De vijfjarige Joke Haanschoten moest naar het Stads- en Academisch Ziekenhuis in Utrecht voor een behandeling op de neusheelkundige afdeling. Hoewel het een eenvoudige behandeling was, ging de afspraak goed mis. 

Het meisje werd namelijk behandeld met een radiumnaald, maar een dag later ontdekte het ziekenhuispersoneel dat de radioactieve kop van die naald was afgebroken. De Trouw schreef destijds dat men de behandelkamer tevergeefs doorzocht heeft, waarna ,,moest worden aangenomen dat de vermiste radiumkop buiten de kliniek moest zijn’’. Bij Joke dus, die woonde aan de Schoolstraat in Putten.

De kop van de naald moest nog in de neus van Joke zitten. Na onderzoek bleek dit echter niet het geval te zijn. Langzaam begonnen de kwartjes te vallen. Na de behandeling voelde Joke zich namelijk niet lekker en gaf ze over. Trouw schreef dat haar vader haar braaksel opving met een servet en deze meteen in de kachel gooide. Hij wist alleen niet, dat hij daarmee ook de radioactieve kop liet branden.

Vermiste radiumkop was in Putten

Alle alarmbellen gingen af en het huis van de familie Haanschoten bleek een bron van radioactiviteit geworden te zijn. De kop van de naald was gesmolten in de kachel, hierdoor was de as in de kachel, de schoorsteen én de tuin (waar de as werd uitgestrooid) radioactief geworden. En daarmee werd de Schoolstraat in Putten wereldnieuws.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie