Afbeelding
Eigen foto
Fabrieksterrein

Column ‘Onnodig opleuken’ van Martijn Fabriek

Overig

Fabrieksterrein

Onnodig opleuken

Een aantal jaren geleden was ik op de Foute Party van een bekend radiostation. Eén van de artiesten was de happy-hardcore-dj Paul Elstak met een paar van zijn bekende hits. Waarschijnlijk moet je van mijn generatie zijn om die muziek leuk te kunnen vinden. Ik kan me niet voorstellen dat mijn ouders deze muziek zullen opzetten. Soms komt het nummer voorbij op de radio of vanuit één of andere playlist in de auto. Dan zet ik meestal het volume wat hoger. In de achteruitkijkspiegel zie ik dan twee jongetjes van de volgende generatie verdwaasd naar mij kijken waar ze nu weer naar moeten luisteren. Ze pakken me nog wel eens terug.

Terug naar die Foute Party. DJ Paul Elstak stond op een verhoogd podium zijn bekendste hit te draaien door met een koptelefoon aan één oor gedrukt woest op knoppen te drukken en aan schijven te draaien. Volledig onzinnig natuurlijk. Dit nummer was ruim 25 jaar oud en al duizenden keren door hem gedraaid. Het lijkt me sterk dat je dan live nog wat aan het finetunen bent, maar je moet toch wat voor de show. Om de show nog extra op te leuken stond er een zogenoemde master of ceremony met een microfoon over het podium heen en weer te rennen en door het nummer heen te schreeuwen om ons bezig te houden. Of je nu houdt van dit nummer of niet, het continu schreeuwen van ‘yeah’, ‘bring it on’, ‘put your hands together’ en soortgelijke onzinnige kreten maakten het verschrikkelijk om naar te moeten luisteren.

Ik moest er vorig week een beetje aan denken tijdens de aankomst van Sinterklaas bij de jachthaven Nulde. Wij stonden daar met twee kleine grootgelovigen die reikhalzend uitkeken of de boot er al aan kwam. Op zich was dit voor hun, en stiekem dus ook voor mij, al spannend en sensationeel genoeg. Toch was het blijkbaar nodig dat twee Pieten als vergelijkbare masters of ceremony de aankomst moesten opleuken met geschreeuw naar elkaar en naar ons. Ouders die dicht bij de luidsprekers stonden gingen daar weg, want het was oorverdovend. Ik heb mijn jongens later thuis gevraagd of ze iets konden herinneren wat deze master of ceremony-Pieten allemaal uitkraamden. Ze hadden werkelijk geen idee waar ik het over had, dus voor de kinderen hoef je dat niet te doen. Voor ons als ouders ook niet. We komen voor de intocht van Sinterklaas. Dat was verder overigens weer prima geregeld, maar wat van zichzelf al leuk en spannend is moet je niet geforceerd extra opleuken. Het is niet mijn bedoeling een extra Pietendiscussie te starten maar deze twee schreeuw-Pieten mogen wat mij betreft volgend jaar lekker in Spanje blijven.

Martijn Fabriek

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kerstbomenwandeling voor jong en oud op Landgoed Schovenhorst in Putten 6 uur geleden
Afbeelding
Provincie Gelderland pakt Oude Rijksweg in Putten aan 8 uur geleden
Afbeelding
Deze banen zijn moeilijk te vinden: uitvaartmedewerkers, dierenverzorgers en instellingskoks 11 uur geleden
Afbeelding
Meer mensen hebben een slimme thermostaat om geld te besparen 13 uur geleden
Afbeelding
Trainer Ruud Willemsen onverwacht weg bij Korfbalvereniging De Meeuwen in Putten 30 nov, 12:53
Afbeelding
CBS: autohandelaren zien inkomsten met bijna kwart stijgen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Mbo’ers voelen zich ondergewaardeerd in salaris 30 nov, 07:00