Gerard laat trots zijn prachtige miniatuur van de Oude Kerk zien.
Gerard laat trots zijn prachtige miniatuur van de Oude Kerk zien. Joyce Kruizenga-Elskamp
Dit doe ik…

Gerard van Emous uit Putten maakt miniaturen: ‘Het is echt monnikenwerk’

11 januari 2023 om 17:58 Overig

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De een heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Dit keer vertelt Gerard van Emous over zijn verzameling zelfgemaakte miniaturen.

Hoewel Van Emous een echte Puttense naam lijkt, komt die oorspronkelijk toch uit Ermelo. Gerard: ,,Mijn overgrootvader kwam naar Putten. Mijn opa had zeven zonen en zelf groeide ik ook op met vier broers en drie zussen. Vandaar dat er veel mensen in Putten wonen met deze achternaam. Kunstenaar Gerrit van Emous aan de Goorstreeg is dan ook een achterneef van mij.”

,,Vroeger woonden wij op boerderij Coolengoed aan de Putterbrink. Het is een boerderij uit de zeventiende eeuw en tot op de dag van vandaag gelukkig bewaard gebleven. Later besloot ik om van deze bijzondere boerderij een miniatuur te maken.”

,,Tot mijn tweeëntwintigste heb ik thuis op de boerderij gewerkt. Daarna ben ik chauffeur geworden voor een meelbedrijf en later voor Appelsientje. Op een gegeven moment kreeg ik via kennissen het blad Landleven in handen. Hierin stond een miniatuur van een ‘open’ boerderij met koeien in de stal. Ik dacht; dat wil ik ook gaan proberen met Coolengoed en zo is het begonnen.”

VAN EMOUS MAAKT ALLES ZELF 

,,Mijn materialen haalde ik overal vandaan. Ik kocht bijvoorbeeld geen kant en klare kastjes, maar probeerde die zelf te maken. Soms had iemand een plaatje triplex staan en dat kon ik dan weer goed gebruiken. Ook had ik eerst riet op het dak van de boerderij gelegd, maar dat zag er niet mooi uit. Toevallig ontmoette ik iemand die ook een miniatuur had gemaakt. Hij adviseerde mij om de stugge haren van een harde bezem te gebruiken en dat werkte. Soms maakte ik iets wel drie of vier keer overnieuw, voordat ik tevreden was. Toen de boerderij klaar was heb ik ook verschillende landbouwmachines van vroeger nagemaakt, zoals een grote dorsmachine die ook echt werkt. Als het lukt sta ik met mijn miniaturen op het Oogstfeest en de Ossenmarkt.”

DE OUDE KERK VAN PUTTEN IN MINIATUUR GEMAAKT 

,,Na boerderij Coolengoed wilde ik ook graag de Oude Kerk van Putten in miniatuur maken. Maar dit keer alleen de buitenkant. Deze kerk dateert uit de veertiende eeuw en bestaat grotendeels uit bakstenen. Die knipte ik dan uit grote rollen behangpapier met daarop de afbeelding van een baksteen. Zo heb ik vele honderden kleine stukjes geknipt; echt monnikenwerk.”

OUDE FOTO’S WORDEN BEKEKEN 

,,Ik had geen plattegrond van de kerk en heb alles een beetje uit mijn hoofd gedaan of naar oude foto’s gekeken. Maar de basisafmetingen kloppen. Ook ben ik wel meer dan twintig keer naar de kerk gefietst om te kijken hoe iets nou precies in elkaar stak. Dan bleek de werkelijkheid toch weer anders te zijn en moest ik thuis een oplossing gaan bedenken. Ik heb er uiteindelijk twee jaar over gedaan. Voor het maken van een miniatuur moet je wel engelengeduld hebben. Voor mij is dat knap, omdat ik soms best een driftig mannetje kan zijn.”

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie