Deze week staat de Ridderwal centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Ridderwal centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

de Ridderwal in Putten: Frontlijn en/of akker-bescherming?

12 januari 2023 om 10:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om… vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

In het buitengebied van Putten is de Ridderwal te vinden. De naam verraadt al iets: de weg is een houtwal. De houtwal bood bescherming voor de omliggende akkers, die bij boerderij ‘De Ridder’ hoorde, zo schrijft historicus Klaas Friso. Loslopend vee moest met de houtwal van de akkers worden weggehouden. Daarnaast leverde de houtwal hout op.

Volgens Jan van de Kraats is de wal al ver voor de zeventiende eeuw tot stand gekomen “door noeste arbeid van boeren”, zo schrijft hij op zijn website. De houtwal zou echter op natuurlijke wijze ontstaan zijn als het gevolg van zandverstuiving. Er was dus sprake van duinvorming en deze ‘duin’ werd met “noeste arbeid” opgehoogd door de boeren. Daarmee poogden ze om hun voedselproductie af te schermen.

Van de Kraats schrijft over legerkapitein Haasloop Werner, die op latere leeftijd graag wandelde op de Veluwe en daar over schreef. Haasloop Werner schreef in 1847 dat er aan het begin van vijftiende eeuw “hier” ridders gelegerd waren. De houtwal zou destijds gediend hebben als frontlijn en vernoemd zijn naar de ridders. Vandaar de naam Ridderwal. Hier is echter weinig bewijs voor en daarom is de theorie dat de Ridderwal vernoemd is naar de boerderij genaamd De Ridder meer aannemelijk.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie