Deze week staat de Broekermolenweg centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Broekermolenweg centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

de Broekermolenweg in Putten

19 januari 2023 om 10:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om… vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

In buurtschap Hoef was tot 1935 de Broekermolen te vinden. De weg waar deze molen aan stond is naar de molen vernoemd: de Broekermolenweg. De windkorenmolen werd in 1852 gebouwd als vervanging voor de Allermolen. Over deze molen is weinig bekend, alleen dat dit waarschijnlijk een standerdmolen was, zo is te lezen op de website van de enige overgebleven molen in Putten: Het Hert. Een standerdmolen is het oudste type windmolen van ons land. In 1832 verdween de Allermolen, door een onbekende reden.

Omdat windkorenmolens cruciaal waren voor de graanproductie in Putten, werd zo’n dertig jaar na de verdwijning van de Allermolen, de Broekermolen gebouwd. In het begin werd deze molen De Hoop genoemd.
Deze molen heeft er nog geen honderd jaar gestaan: in 1935 zou deze zijn afgebrand door een blikseminslag. Volgens de Nederlandse molinoloog Anton ten Bruggencate zou de Broekermolen echter al in 1929 afgebroken zijn, om vervolgens als maalderij te dienen. Waarom Ten Bruggencate dit dacht, is echter lastig terug te vinden.

WEG TOCH GEASFALTEERD

Wel is bekend dat de molen ervoor zorgde dat de Broekermolenweg veel bezocht werd. De kwaliteit van de weg ging daarom achteruit. Molenaar Gijsbertus Hermanus van Drie verzocht de gemeente daarom de weg te verharden. Het verzoek werd meermaals afgewezen. In 1963, zo’n dertig jaar na de afbranding van de molen, werd de weg alsnog geasfalteerd.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie