Afbeelding
Eigen foto
Fabrieksterrein

Spullen geschreven door Martijn Fabriek

Overig

Wat hebben we veel spullen. Een paar jaar geleden kreeg ik van iemand een hogedrukspuit. Hij had er namelijk twee. Hoe dan? Hij had een hogedrukspuit nodig en dacht dat hij er nog ergens één had liggen. De spuit was echter verdekt opgesteld achter een hoop andere spullen en hij had dus maar een nieuwe gekocht. Op een gegeven moment was de tweede spuit toch tevoorschijn gekomen. Die heb ik toen gekregen. Een half jaar later zag ik op een rommelmarkt bij een kerk een hulpstuk liggen om terrastegels schoon te spuiten. Ik wist niet zeker of die zou passen en mijn hogedrukspuit had ik nou net niet bij me. Maar ach, voor een paar euro kon ik dat wel gokken en dat geld ging sowieso naar een goed doel. Thuisgekomen paste ik het hulpstuk op de bestaande aansluitingen. Het paste precies, alsof het ervoor gemaakt was. Dat bleek ook zo te zijn. Ik sprak later de gulle gever van mijn hogedrukspuit en vertelde hem dat ik toevallig op een rommelmarkt een heel mooi hulpstuk gevonden had. Hij moest even lachen. Hij had dit hulpstuk nog ergens in een schuurtje zien liggen. Omdat het niet op zijn nieuwe hogedrukspuit paste, had hij het maar naar die rommelmarkt gebracht.

Het is mooi als spullen die voor de één waardeloos zijn geworden voor een ander nog waardevol zijn. Toch heb ik vaak de ervaring dat het lastig is om van de voor mij waardeloze spullen af te komen. Ik zet een bed voor een schijntje op Marktplaats, krijg ik ’s avonds tegen half tien bericht van iemand die het voor een veel hogere prijs dan gevraagd direct wil komen ophalen vanaf Amersfoort. Dan heb je zo laat wel heel wanhopig opeens een bed nodig. Vooral als je bedenkt dat ditzelfde bed voor een paar tientjes meer dan de geboden prijs gloednieuw bij de Ikea in Amersfoort gekocht had kunnen worden tot negen uur. Een aantal van dergelijke ervaringen rijker, zet ik spullen liever op een weggeefhoek. Toch valt het mij ook daar op hoe weinig animo er is voor mijn spullen waar wij jarenlang met plezier gebruik van gemaakt hebben, maar wij niet meer nodig hebben. Als ik het bijvoorbeeld naar een rommelmarkt breng, kan die net geen spullen meer gebruiken want de opslag zit vol. Rijd ik langs een kringloopwinkel zijn ze net die dag dicht. Vanwege opruimwoede had ik het met andere rommel al in de auto liggen, dus gaat het toch weer op één grote hoop naar de stort.

Tweedehandsspullen verkopen of nog liever weggeven om ze opnieuw te laten gebruiken is een mooi ideaal. Maar als ik een vlaag van opruimwoede heb dan heb ik nog maar één ideaal. Dan moet ik die spullen echt direct kwijt.

Martijn Fabriek

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal griepgevallen opnieuw laag, maar epidemie nog niet voorbij 9 uur geleden
Afbeelding
NS: meeste treinreizigers checken nog niet meteen in met bankpas 1 feb, 08:00
Logo
Afbeelding
Leerlingen adopteren voorstelling 31 jan, 11:32
Afbeelding
SDC Putten heeft fijn weekend; winst op FC De Bilt, concurrentie verliest 31 jan, 11:00
Afbeelding
De Meeuwen stelt teleur 31 jan, 09:42
Afbeelding
Huismus het meest gespot tijdens Tuinvogeltelling in Gelderland 31 jan, 08:00
Logo
Afbeelding
Burgemeester Lambooij blijft aan 30 jan, 14:00