Antoinette (links), Hans (midden) en Paul (rechts) doen goed werk bij de Voedselbank in Harderwijk
Antoinette (links), Hans (midden) en Paul (rechts) doen goed werk bij de Voedselbank in Harderwijk Joyce Kruizenga-Elskamp

Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten heeft een groot tekort aan luiers

19 januari 2023 om 16:00 Overig

PUTTEN Dat de Voedselbank etenswaren verstrekt aan mensen die het hard nodig hebben is algemeen bekend, maar de Voedselbank Harderwijk – Ermelo – Putten heeft nog veel meer artikelen in het assortiment. 

Algemeen Coördinator Antoinette Walenberg vertelt: „Naast levensmiddelen is het minder bekend dat de Voedselbank ook artikelen als bijvoorbeeld maandverband, wasmiddelen, shampoo, douchecrème, deodorant en ook luiers uitgeeft. Die producten verzamelen wij en als wij er ongeveer tweehonderd stuks van hebben dan worden ze uitgegeven. De meeste producten lukken wel, maar aan luiers hebben wij echt een groot tekort.” ,,En dan vooral maat vijf en zes”, vult collega coördinator Paul Combee aan.

Samen met Hans van Hemel, vrijwilliger uitgifte in Putten, bereiden ze deze dag de vrijdaguitgifte van Harderwijk voor. „Daarbij gaat het om ongeveer honderd gezinnen, die verdeeld over twee uitgiftedagen komen”, vertelt Antoinette. „Die moeten dan wel aangemeld zijn bij ons. Je kunt hier dus niet zomaar aanbellen. Die aanmelding kan lopen via vijfentwintig verschillende instanties, zoals bijvoorbeeld bewindvoerders of (schuld)hulpverleners. Helaas zijn er in verband met de wet op de privacy ook mensen die tussen wal en schip raken. Ze komen wel in aanmerking voor de Voedselbank, maar schamen zich te erg om er gebruik van te maken.”

„Na aanmelding komen wij altijd op huisbezoek om samen, en alleen met toestemming van de klant, de financiële huishouding door te nemen. Of je in aanmerking komt voor hulp hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Wij tellen alle inkomsten op en trekken daar de vaste lasten vanaf. Denk aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit lager dan ons ‘normbedrag’ dan helpen wij graag. Klanten mogen dan een keer per week bij ons langskomen.” 

Antoinette: „Er zijn bijvoorbeeld klanten die onder bewind staan. Een bewindvoerder beheert dan de inkomsten en uitgaven en regelt alle financiële zaken. De klant krijgt dan slechts een bedrag van bijvoorbeeld vijftig euro leefgeld per week. Maar daar moeten ze echt alles van betalen. Zwemles voor de kinderen, kleding, een buskaartje….. Maar met de huidige inflatie en de torenhoge energierekening is dat bijna niet te doen. Dan had je bijvoorbeeld eerst een energierekening van 80 euro, die opeens stijgt naar 360 euro. Sinds vorig jaar september hebben de Voedselbanken in Nederland de toelatingscriteria aangepast. Meestal komen eventuele aanpassingen pas in januari, maar gezien de huidige situatie waren wij genoodzaakt het eerder te doen. Nu mogen bijvoorbeeld ook mensen met een baan instromen, als ze niet rond kunnen komen. Helaas voor hen, worden dat er steeds meer.”

DONATEURS

Antoinette vervolgt: „De Voedselbank is geen supermarkt, waarbij je nieuwe pakken koffie besteld zodra de oude op zijn. Gelukkig hebben wij donateurs en sponsors, die ons regelmatig helpen. Wij zijn blij met alles. Graag wil ik de kerken noemen. Hun steun is echt enorm. Zonder deze steun is het voor ons bijna onmogelijk om ons werk goed te doen. Maar ook scholen, verenigingen, particulieren en bedrijven helpen ons. Veel klanten hebben huisdieren, waarbij je de positieve impact van een hond of kat op zo’n gezin niet moet onderschatten. Een school heeft eens geld ingezameld, zodat wij dozen vol honden- en kattenvoer konden kopen. Uit de polder komen soms uien en appels. Ook een leuk project: in Zeewolde ligt zorgboerderij De Sternhof, waar ze graag groenten verbouwen. Wij sponsoren ze dan met zaden en krijgen daar bijvoorbeeld weer verse prei of peultjes voor terug. Zo helpen wij elkaar.” 

GRATIS OP KAMP 

„Iemand wilde graag iets organiseren voor kinderen. Wij mogen echter geen adressen delen. Maar je mag in overleg natuurlijk wel een flyer maken met daarop een aankondiging voor een gratis kinderkamp. Die brengen wij dan onder de aandacht bij de gezinnen met kinderen. Ook organisaties als de Rotary organiseren vaak sponsoracties, waarvan de opbrengst soms voor ons is. Afgelopen kerst was er bijvoorbeeld een slager die kip doneerde aan de Voedselbank. Maar ook een echtpaar uit Ermelo, dat anoniem wilde blijven, schonk aan alle klanten van de Voedselbank vijftig euro!”

„Reden om juist de Voedselbank te ondersteunen is vaak, dat het om lokale hulp gaat, dus voor medebewoners in je eigen gemeente. Wij ondersteunen mensen uit Harderwijk, Ermelo en Putten die het moeilijk hebben. Bij ons blijft ook niks aan de strijkstok hangen. Wij zijn helemaal transparant. Zowel het bestuur als de 87 vrijwilligers krijgen geen vergoedingen; alles gaat naar onze klanten. En daarmee proberen wij, naast andere organisaties, zo goed mogelijk te zorgen voor deze burgers uit de drie gemeenten.”

Joyce Kruizenga-Elskamp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie