In Een Straatje Om... staat deze week de Halvinkhuizerweg centraal.
In Een Straatje Om... staat deze week de Halvinkhuizerweg centraal. Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Halvinkhuizerweg; Een eeuwenoud buurtschap

2 februari 2023 om 16:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. In Een Straatje Om… vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen.

De Halvinkhuizerweg is vernoemd naar het eeuwenoude buurtschap Halvinkhuizen. In Puttens dialect spreekt men Halvinkhuizen uit als Haalvinkhuzen. Volgens historicus Klaas Friso zouden er al duizenden jaren voor Christus mensen in Halvinkhuizen moeten hebben geleefd. Dit maakt hij op uit de opgravingen van sporen uit die tijd. Als voorbeeld noemt hij de gevonden sporen van een boerderij, die waarschijnlijk honderden jaren voor Christus heeft bestaan. Ook schrijft Friso over een kringgrepgraf uit de IJzertijd, waar ook scherven van Romeins aardewerk gevonden zijn.

Waarschijnlijk was Halvinkhuizen al in de achtste eeuw een gebied, waar boeren gevestigd waren. Dat blijkt uit sporen van meerdere akkers. De boerderijen die in die tijd gevestigd waren in Halvinkhuizen, zijn volgens Friso eeuwenlang blijven bestaan en waren gericht op veeteelt en landbouw. In deze eeuwen verwees men naar het gebied als Halvenchuson, en later als Halvinchusen, zo blijkt uit de oudste documenten, waarin het buurtschap genoemd is.

Over de herkomst van de naam valt te speculeren. Friso schrijft dat de meest logische verklaring is dat het buurtschap vernoemd is naar een nakomeling van iemand die Halver, Hal of Hel heette. Met de komst van een woonwijk in Putten-Zuid die Halvinkhuizen zal gaan heten, wordt de naam eeuwen later nieuw leven in geblazen.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie