Afbeelding
Foto: Pixabay

Het transporteren van containers en de laatste prijsontwikkelingen

14 februari 2024 om 12:57 Partnercontent

Containers - een belangrijk en tevens onmisbaar onderdeel van de wereldwijde logistiek, waardoor goederen efficiënt en veilig over de hele wereld kunnen worden vervoerd. Of je nu werkt in de transportsector of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe een zeecontainer van A naar B wordt getransporteerd, wij vertellen het je! Zo gaan we het met je hebben over onder andere het transport zelf, maar ook over de laatste prijsontwikkelingen, want ook deze zullen je vast niet zijn ontgaan.

De prijs voor een container

De container prijzen zijn natuurlijk de afgelopen jaren enorm gestegen. Voor wie het zeecontainer nieuws een beetje heeft gevolgd, zal dit geen verrassing zijn. Waar we eerst te maken hebben gehad met een epidemie, heeft ook de blokkade van de van de 400 meter lange Ever Given op 23 maart 2021 de prijzen niet goed gedaan. Dit blokkeert namelijk de belangrijkste handelsroute die er is tussen Europa en Azië. Zo lagen er honderden schepen te wachten totdat ze eindelijk door konden varen en kozen er zelfs schepen voor om via Kaap de Goede Hoop te varen.

Dit heeft ertoe geleid dat niet alleen de prijzen voor het verschepen van een container enorm zijn gestegen, maar ook de prijzen voor het aanschaffen of huren van een opslagcontainer, simpelweg door de beperkte beschikbaarheid. Nadat we dit achter de rug hadden, kregen we recentelijk te maken met de piraterij in de rode zee, waardoor veel schepen de keuze maakten om een andere route te nemen, met twee weken vertraging tot gevolg. Of de container prijzen nog ooit weer terugkomen op  het oude niveau als voor 2020, dat valt nog maar te bezien.

Het transporteren van containers

De prijs van het transporteren van een container kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bestemming, het type container en het gewicht van de lading. Het is belangrijk om te weten dat de prijzen voor het transporteren van containers door verschillende transportbedrijven kunnen verschillen. Daarom is het raadzaam om offertes van verschillende bedrijven op te vragen voordat je een beslissing neemt.

Hoe lang duurt container transport over zee?

Containertransport is een belangrijk onderdeel van de internationale handel. Daarbij maakt het niet uit of je B2B goederen koopt of als consument bijvoorbeeld gaat shoppen bij een webshop aan de andere kant van de wereld. In beide gevallen is het wel prettig om te weten hoelang het duurt voordat de goederen in Nederland zijn en vervolgens ook zijn ingeklaard door de douane. Over het algemeen kan de duur van container transport over zee variëren op basis van verschillende factoren. De specifieke route, weersomstandigheden, congestie in havens en het soort schip dat wordt gebruikt, zijn allemaal van invloed op de totale doorlooptijd. Gemiddeld genomen kun je rekenen op een tijdspanne van 15 dagen tot enkele maanden.

Houd ook rekening met het inklaren van de container

Wanneer je de melding hebt ontvangen dat het schip met je container is aangekomen in Nederland, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook direct toegang hebt tot je goederen. Sterker nog, dit kan soms nog wel weken duren. Dit komt doordat de goederen moeten worden ingeklaard. Inklaring verwijst naar het proces waarbij goederen die uit een ander land worden geïmporteerd, worden geregistreerd en gecontroleerd door de douane. Dit proces is van belang om ervoor te zorgen dat de goederen voldoen aan de relevante regels en voorschriften van het land van bestemming. Daarnaast voorkomen ze hier natuurlijk ook de import van illegale goederen mee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie