Afbeelding
Bitcoin

3 tips om niet in de val van bitcoinscams te trappen

12 maart 2020 om 17:18 Partnercontent

Omdat overheden cryptomunten niet kunnen reguleren, krijgen cybercriminelen te vaak vrij spel en wordt de cryptohandel voor hen een makkelijk middel om geld wit te wassen. Dat mochten we in Putten zelfs al aan den lijve ondervinden, toen de opsporingsdienst binnenviel in een huis in Putten. Ook toen was er sprake van oplichting, illegale inkomsten en witwaspraktijken. Wonderbaarlijk is het niet, want de volledige bitcoinhandel is onttrokken aan enig toezicht. In dit juridisch vacuüm doen internetcriminelen dan ook wat ze het liefste doen: mensen oplichten. Dat deden ze in het verleden al met valse ICO's, maar nu verschijnen er ook steeds vaker frauduleuze applicaties en bitcoinrobots. Wil je niet in hun val trappen? Dan lees je maar beter even deze tips.

1. Vertrouw Google niet
Wie "bitcoin qr generator" in Google intikt, komt vaak meteen uit bij een frauduleuze app die getransfereerde bitcoins wegsluist naar de rekeningen van gewiekste criminelen. Het is geen alleenstaand voorbeeld, want uit een onderzoek van ZenGo bleek dat maar liefst tachtig procent van de zoekopdrachten resulteerden in onbetrouwbare websites. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de doortraptheid van internetcriminelen die steeds beter weten hoe ze Google moeten bespelen. Vertrouw daarom niet op Google maar gebruik enkel reviews van websites als Blockexplorers en Aktienboard. Via dergelijke websites lees je bijvoorbeeld over GoBitcoin.io of Immediate Edge ervaringen. Ook hier geldt de regel: zoek geen reviews via Google, want cybercriminelen overstelpen het internet met fake news en al even valse reviews.

2. Social media liegt je toe
Dat laatste brengt ons bij een ander belangrijk punt: internetcriminelen liegen erop los. Soms maken ze zelfs volledige nieuwswebsites na om hun fake news te verspreiden. En met ruime budgetten delen ze hun valse berichten dan via sociale mediakanalen als Facebook. Onder andere John de Mol, Nikki Herr en Vincent Kompany zouden zogezegd al miljoenen verdiend hebben met bitcoinrobots. Dat is natuurlijk niet waar. Die eerste verdiende zijn geld als mediamagnaat, terwijl Nikki als presentatrice haar naadje wist te naaien. Vincent Kompany? Die is geboren als paars-witte voetbalgod en die man heeft helemaal niks met bitcoinrobots te maken. Wie dergelijke berichten kritisch doorneemt, zal al snel tot dezelfde conclusie komen. Dergelijke nieuwsberichten lijken altijd het resultaat te zijn van enkele minuutjes klikken op Google Translate. Daarnaast zijn ze vaak veel te mooi om waar te zijn. Twijfel je? Focus dan op de domeinnaam. Er zijn verschillende tools waarmee je de eigenaar van een domeinnaam kan opzoeken. De praktijk leert ons echter dat je bijna altijd uitkomt bij WhoisGuard, een Panamese registrar die weigert om de identiteit van haar klanten vrij te geven. Dan weet je genoeg…

3. Vertrouw de massa
Er zijn een aantal add-ons die je waarschuwen eenmaal je op een malafide website surft. Onder andere Opgelicht?! biedt zo'n add-on aan, maar er zijn ook internationale varianten zoals This Is Fake. Stuk voor stuk rekenen ze op de kracht van de massa die valse websites en fake news rapporteren en zo andere gebruikers beschermen. Helemaal feilloos is het niet omdat het enkel werkt als er voldoende meldingen binnenkomen, maar het installeren van dergelijke add-ons is daarom niet minder aangeraden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie