Afbeelding
Omgevingswet

Omgevingswet organiseert inspraak anders

3 augustus 2021 om 17:00 Partnercontent

Hoewel het de meeste mensen niet direct bezighoudt is er in bestuurlijk Nederland een belangrijke ontwikkeling gaande: de invoering van de Omgevingswet. Een grote, nieuwe wet die verschillende wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en inspraak vervangt. Zaken die nu in verschillende wetten geregeld zijn en soms overlappen, worden straks dus in één wet gecombineerd. Dat is zeker niet alleen voor bestuurders interessant. Juist voor inspraak is in de Omgevingswet veel aandacht. Ruimtelijke ontwikkelingen moeten zoveel mogelijk tot stand komen in overleg met belanghebbende burgers en bedrijven en niet alleen maar achteraf bij hen worden gevalideerd. Het is een complexe wet waarvan de invoering al meermaals is vertraagd. Op dit moment wordt invoering voorzien voor 1 juli 2022.   

Van mobiel internet tot woningbouw 

Voor verschillende ruimtelijke ingrepen gelden nu nog verschillende wetten. Sommige dingen mag de gemeente doen zonder inspraak van bewoners. Soms is een vergunning nodig en/of moet een plan ter inzage worden gelegd om bezwaarmakers een kans te geven. Met name voor particulieren is het zo lastig om overzicht te houden en zicht te hebben op belangrijke ontwikkelingen in de eigen omgeving. Zo wordt een voorgenomen wijziging van het 

bestemmingsplan altijd ter inzage gelegd, maar mag een 5G-mast zomaar worden geplaatst. Wie bij het sim only vergelijken altijd voor het snelste internet kiest, zal wellicht geen bezwaar tegen hebben tegen extra snel 5G-internet voor smartphones. Maar anderen vinden het juist belangrijk om ook dit soort zaken te weten en mogelijk bezwaar te kunnen maken. 

Putten 2040 

Om alvast een goede start te maken met de inspraak van bewoners, heeft de gemeente Putten inwoners gevraagd een vragenlijst in te vullen. Deze gaat over hoe Putten er in 2040 uitziet. De antwoorden op de vragen worden gebruikt voor de Omgevingsvisie Putten 2040. Dit is een visie die ruimtelijke ontwikkelingen tot 2040 op hoofdlijnen vastlegt en die direct voortvloeit uit de Omgevingswet. Hiermee geeft de gemeente uiting aan de in de Omgevingswet bedoelde inspraak aan de voorkant van ruimtelijke ontwikkelingen. Dus nog vóórdat er sprake is van concrete planvorming. Inmiddels is het invullen van de vragenlijst niet meer mogelijk, maar dat betekent niet dat er verder geen inspraak op projecten meer mogelijk is. Zodra plannen concreter worden, zijn er nieuwe inspraakmomenten. 

Meedenken over eigen omgeving 

Inspraak aan de voorkant vraagt natuurlijk ook iets van inwoners. In plaats van inspraak achteraf, waarbij de nadruk toch vaak ligt op bezwaar en weerstand, hebben inwoners van de gemeente nu kans om in een vroeg stadium een positieve toekomstvisie te delen met het gemeentebestuur. Zo kan elke Puttenaar deelgenoot worden van een visie op hoofdlijnen voor de toekomst van de gemeente. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie