Afbeelding
Werkplaats

Een APK check laten uitvoeren: wat gebeurt er met mijn auto?

13 september 2021 om 11:57 Partnercontent

Met bijna 9 miljoen (!) auto’s die zich in Nederland verplaatsen, moet bijna de helft van de Nederlandse inwoners er 1 keer per jaar aan geloven: de APK-check, of Algemene Periodieke Keuring. Maar wat gebeurt er allemaal tijdens zo’n keuring? Wat wordt er gecheckt en wat is ervoor nodig om door de keuring heen te komen? We zetten het graag voor je op een rij!

Verplichte keuring

De APK is een keuring van je voertuig en is wettelijk verplicht in Europa. Volgens de APK regelgeving moet het voertuig gekeurd worden bij een garage of keuringsstation dat goedgekeurd is door de RDW, de RijksDienst voor het Wegverkeer. De zogeheten Keurmeester beoordeeld de auto op gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratiegegevens. Op de site van de RWD is een 300 pagina’s tellende APK-Regelgeving te downloaden, maar we gaan hier vast in op de belangrijkste zaken.

Waar wordt mijn auto allemaal op gecheckt?

De keuring is op te delen in drie kopjes: Registratie, Milieu en Verkeersveiligheid. We zetten per kopje de keuringspunten onder elkaar.

Registratie

- Juiste kentekenplaten aan voor- en achterkant, goed zichtbaar
- Auto komt overeen met de bijbehorende kentekencard
- Voertuigidentificatienummer is leesbaar in bijvoorbeeld chassis of frame
- Kilometerstand en brandstofverbruik

Milieu

- Uitstoot
- Aanwezigheid en functioneren van roetfilter
- Katalysator

Verkeersveiligheid

- Banden, velgen en bandenspanning
- Verlichting
- Snelheidsmeter
- Accu
- Motor
- Ruiten
- Ruitenwissers en ruitenvloeistof
- Oliepeil en oliemeter
- Assen
- Spiegels
- Gordels en zitplaatsen
- Uitlaat
- Deuren, motorkap en achterklep
- Ontdooiing/ontwaseming systeem
- Roestvorming

Zo bij elkaar is het een hele lijst. Maar dit is ook zeker nodig. Wanneer één van bovenstaande zaken niet op orde is, vormt het voertuig een gevaar voor andere weggebruikers.

Kosten en vervaldatum

De prijs van een APK-check kan behoorlijk verschillen, maar de gemiddelde prijs voor APK kosten zit rond de €30. Dat geldt natuurlijk alleen als je auto helemaal in orde is. Vaak zijn er een paar kleine dingen die gemaakt moeten worden en komen er nog wat kosten bij. Helaas kan het ook voorkomen dat blijkt dat er iets groters vervangen of gerepareerd moet worden. Dan kunnen de kosten al gauw oplopen. Je doet er verstandig aan hiervoor door het jaar heen wat geld opzij te zetten. Zo kom je niet voor kosten te staan die je op dat moment niet kunt betalen.
De keuring is doorgaans geldig voor een jaar. 6 weken vóór de vervaldatum stuurt de RDW een brief met een herinnering voor de keuring. Je moet vervolgens wel zelf de afspraak maken bij een garage of keuringsstation. Overigens kun je al vanaf 2 maanden voor de vervaldatum je voertuig APK laten keuren. In dit geval blijft de vervaldatum hetzelfde, je hoeft dus niet het jaar daarop 2 maanden eerder te keuren.

Afgekeurd?

Word je auto afgekeurd? Dan is het verstandig om hem zo snel mogelijk te laten maken, en in ieder geval voor de APK vervaldatum. Na deze datum heb je nog 2 maanden de tijd voor de reparatie, maar dan mag je er niet meer mee rijden, tenzij het is om de auto naar de garage te brengen. Ná deze 2 maanden loop je kans op een boete, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Met deze informatie ben je hopelijk weer op de hoogte van alles wat er bij een APK-check komt kijken en klaar voor de eerstvolgende Keuring!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie