Afbeelding
Hypnose

Wat is hypnose en wat zijn de voordelen?

27 september 2021 om 07:00 Partnercontent

Een positieve mindset en een goede gezondheid zijn twee van de belangrijkste factoren om persoonlijke groei  te realiseren en méér voldoening uit het leven te halen. Goede gewoontes zijn onmisbaar voor wie elke dag opnieuw aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling wil werken.

Naast gezonde voeding, beweging en andere uiterlijke vormen van gezondheid is het belangrijk dat je ook aandacht besteedt aan innerlijke vormen van zelfzorg. En dan denk je natuurlijk meteen aan gedachtepatronen en emoties, en hoe deze je gezondheid en levenskwaliteit beïnvloeden.

Hypnose kan een hulpmiddel zijn om je manier van denken en je perspectief tegenover jezelf en het leven te verbeteren. Maar wat is hypnose nu precies, en wat zijn de voordelen ervan?

Hypnose: wat is het en wat zijn de voordelen?

Hypnose wordt gezien als een trance-achtige staat van bewustzijn, waarbij de persoon in kwestie meer focus en concentratie ervaart. Andere namen voor hypnose zijn ook wel hypnotherapie en hypnotische suggestie, en het wordt meestal gedaan onder begeleiding van een zogenaamde hypnotherapeut.

Om de staat van hypnose te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van mentale beelden en verbale signalen om de persoon tot rust te brengen. Ook heeft hypnose als effect dat de persoon in kwestie meer open staat voor suggestieve gedachten en gedragspatronen.

Ondanks het feit dat een persoon die gehypnotiseerd wordt meer open staat voor invloeden van buitenaf, behoudt hij of zij nog altijd zijn of haar eigen wil en bewustzijn.

De belangrijkste voordelen van hypnose

Hypnotherapie is een hele wetenschap, die eigenlijk een beetje een samensmelting is van psychologie, hersenwetenschap en nog andere kennisvelden. Hypnose kan op verschillende manieren helpen om je gezondheid of mindset te verbeteren:

1. Meer controle over ongewenst gedrag

Eerst en vooral zal je dankzij hypnose meer controle krijgen over ongewenste of destructieve gedachte- en gedragspatronen. Dit komt doordat deze patronen aan de oppervlakte komen, waardoor ze je minder onbewust beïnvloeden.

2. Minder pijn, stress en angst

Een bijeffect hiervan is dat de persoon die in hypnose verkeert minder pijn of angst zal hebben. Vaak zijn deze immers het uiterlijk symptoom van een innerlijk probleem of trauma. Dankzij hypnose wordt de oorzaak van klachten aangepakt, waardoor de symptomen verdwijnen. Denk maar aan pijn bij fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom, kanker en meer.

3. Het gedrag veranderen met hypnose

Ook kan hypnose een handig hulpmiddel zijn bij het veranderen van ongezonde gedragspatronen. Slapeloosheid, bedplassen, te veel eten, roken en zelfs fobieën kunnen door middel van hypnose (gedeeltelijk) worden opgelost.

4. Meer energie en levenslust

Ten slotte kan hypnose ook interessant zijn voor mensen die door bepaalde ziektes of behandelingen (zoals chemotherapie) minder energie hebben. Doordat het lichaam en de geest in hypnotische staat tot rust komen, ervaart de persoon algemeen een hoger energieniveau.

Woorden en beelden: de basis van elke hypnose sessie

Tijdens een hypnose sessie worden verschillende tools gebruikt door de hypnotherapeut, waaronder:

  • Mentale beelden, waarbij de persoon in kwestie zich de oplossing van het probleem in zijn of haar geest voorstelt
  • Woorden, die helpen om een nieuwe mindset of manier van denken/gedragen/zijn teweeg te brengen.

Als je zelf voordelen van hypnose hebt ondervonden, dan wil je er misschien graag nog meer over leren. Het is zelfs mogelijk om zelf hypnose te leren bij organisaties zoals het Hypnose Instituut Nederland. Op die manier graaf je dieper in de betekenis en mogelijkheden van hypnose, zodat je misschien zelfs anderen kunt helpen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie