Afbeelding

Financiële problemen? Zó voorkom je ze

23 augustus 2022 om 15:27 Partnercontent

Schrik jij ’s nachts ook wel eens wakker van de gedachte dat je bankrekening dik in het rood staat? Of erger nog; dat je failliet bent? Helaas overkomt dit tegenwoordig meer mensen dan ooit. Er gaan veel bedrijven failliet en ook belanden er nog steeds dagelijks mensen in de schuldsanering. Hier is niks beschamends aan, want door externe oorzaken zoals mondiale pandemieën en crisissen kan het iedereen gebeuren. Toch zijn er wel een aantal trucjes die ervoor kunnen zorgen dat jij niet in de financiële problemen komt. Wij zetten ze op een rij.

Overzicht en inzicht

Waar het vaak fout gaat bij mensen die financiële problemen hebben? Bij een gebrek aan overzicht en inzicht. Zodra mensen oogkleppengedrag gaan vertonen en niet meer exact weten wat er in komt en uitgaat, dan gaat het vaak al snel fout. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke faillissementen. Een goed en exact boekhoudprogramma is hierbij de basis. Hierin investeren is een heel slim idee. Door voor een goed programma te kiezen om al je financiën in bij te houden, heb jij automatisch overzicht. Dreigt er dan iets fout te gaan, dan kun je tijdig ingrijpen. Vergelijk online wat het beste programma in jouw situatie is, ieder heeft zijn voor- en nadelen. Daarnaast lopen de prijzen nogal uiteen. Wij hebben goede ervaring met eaccounting visma. Welk boekhoudprogramma je ook kiest, dit is de basis. 

Begroot

Naast dat het nodig is om inzicht te hebben in je financiële situatie, is het goed om vooraf te weten waar je geld heen gaat. Vele vaste kostenposten zijn wel bekend. Zoals huur, elektra, verzekeringen en belasting. Begroot deze uitgaven altijd aan de ruime kant én reserveer daarnaast een bedrag wat je standaard spaart. Dit vorm de buffer voor onverwachte uitgaven. Mocht je begroting niet sluitend zijn, dan weet je dat je ergens aan een knop moet draaien om aan het einde van de maand wel uit te komen. Dit kun je beter vooraf zien dan achteraf problemen hebben. In dit stadium kun je namelijk nog ingrijpen. 

Prioriteer

Mocht je begroting niet sluitend zijn en kun je niet tijdig al je rekeningen voldoen, kijk dan goed welke rekeningen je eerst gaat betalen. Soms kun je bijvoorbeeld met de huurbaas overeenkomen dat de huur wat later wordt betaald. Betaal echter verzekeringen en belasting nooit te laat, dit kan namelijk grote gevolgen hebben. Maar nogmaals, probeer dit te voorkomen. 

Kortom, ook in economisch lastige tijden kun je financieel gezond blijven. Het is wel een kwestie van opletten geblazen en alert blijven. Met bovenstaande uitgangspunten kom je een heel eind!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie