Afbeelding
Foto: Unsplash

Maak de eetkamer gezellig met verlichting

29 december 2022 om 07:44 Partnercontent

Over het algemeen wordt er in de eetkamer weinig aandacht besteed aan verlichting. Na het ophangen van een lamp boven tafel, kijken mensen er niet meer naar om. Dat is erg zonde! Met extra verlichting kan de eetkamer namelijk nog meer sfeer krijgen. Lees daarom de onderstaande tips door en ontdek hoe je de eetkamer gezelliger kunt maken met de juiste lampen.

Staande lamp in de eetkamer

Als jouw eetkamer ruim genoeg is, is het erg mooi om een staande lamp toe te voegen. Zo’n vloerlamp zet je in een vrij donkere en lege hoek. Je kunt het ’s avonds gebruiken als sfeerverlichting. Maar ook als de lamp even niet wordt gebruikt, heeft het een hele decoratieve waarde – mits je kiest voor een vloerlamp met mooi design. Pas de stijl aan op de rest van het interieur voor een samenhangend geheel.

Tafellamp als sfeermaker

Staat er een kast of side tabel in de eetkamer? Dan kun je in plaats van een vloerlamp een compacte tafellamp aanschaffen. Ook dit type lamp dient als decoratie. Combineer het eventueel met andere woonaccessoires zoals een fotolijstje of een plant in bijpassende pot. Bij een grote eettafel kun je het lampje uiteraard ook in het midden of op de hoek van de tafel zetten.

Indirect licht van een wandlamp

Wanneer je geen plek hebt op tafel of in een hoekje, is een wandlamp de perfecte toevoeging. Wandlampen nemen nauwelijks ruimte in beslag. Het heeft geen invloed op de bewegingsruimte of looproute, maar voeg wel veel sfeer toe. Een wandlamp schijnt op de muur of het plafond. Dit indirecte licht is zacht, sfeervol en erg huiselijk. Laat die gezellige diners met vrienden of familie maar komen!

Hanglamp boven de eettafel

Natuurlijk mag de hanglamp boven tafel niet ontbreken. Vergeet niet om te kijken naar de hoogte. Vaak is een afstand van 60 tot 75 cm tot de tafel een goede richtlijn. Het belangrijkste is dat je niet wordt verblind door het licht. Probeer daarom verschillende hoogtes uit voordat je de hanglamp definitief vastmaakt.

Licht dimmen in de eetkamer

Maak niet alleen in de woonkamer gebruik van een dimmer, maar voeg ook dimbare lampen toe aan de eetkamer. Zo kun je binnen een handomdraai de intensiteit van het licht aanpassen. Gebruik het zachte licht voor een gezellig etentje en switch naar helder licht als je ’s avonds gaat puzzelen of aan de eettafel moet werken.

Welke vorm van verlichting gebruik jij om de eetkamer gezellig te maken?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie