Afbeelding
Foto: Getty Images

Alcohol wordt niet alleen gebruikt voor de lekkerste cocktails

1 september 2023 om 22:45 Partnercontent

Als je denkt aan alcohol dan denk je waarschijnlijk direct aan bier, wijn en sterke drank. Want juist de alcohol die daarin verwerkt wordt maakt deze drankjes lekker. En dan hebben we het nog niet over heerlijke cocktails waar je van geniet tijdens je vakantie aan de Spaanse Costa of tijdens een avondje stappen in Amsterdam. Maar alcohol wordt lang niet alleen maar gebruikt voor het maken van dranken. Er zijn nog veel meer toepassingen.

Alcohol in de gezondheidszorg
Bedrijven die ethanol kopen zijn niet zelden actief in de gezondheidszorg. Het wordt verwerkt in bepaalde medicijnen, onder andere veel homeopathische middelen bevatten alcohol. Daarom zijn die niet geschikt voor dieren en kinderen. Maar het wordt natuurlijk ook gebruikt om wonden te ontsmetten. Je merkt het aan het onaangename prikken als de alcohol per ongeluk in aanraking komt met beschadigde huid. Thuis gebruiken we soms ook alcohol, bijvoorbeeld in hand gel. Ook dat prikt als je een wondje aan je hand hebt.

Alcohol als ontsmettingsmiddel
Alcohol heeft de eigenschap bacteriën, virussen en schimmels te doden. Om die reden wordt het gebruikt voor het ontsmetten van bijvoorbeeld medische hulpmiddelen. Hygiëne is in de gezondheidszorg enorm belangrijk. Tijdens de corona pandemie bleek dit nog eens extra aan de orde. In die jaren zijn er heel wat liters ontsmettingsmiddel met ethanol doorheen gegaan om verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet alleen in ziekenhuizen maar ook in winkels en warenhuizen en in de horeca stonden dispensers met hand gel zodat bezoekers of klanten hun handen konden ontsmetten.

De opkomst van bio ethanol
Naast chemisch geproduceerde ethanol wordt er vandaag de dag steeds vaker gewerkt met bio ethanol. Dit heeft uiteraard een milieu gerelateerde reden. Het is belangrijk om het milieu te ontzien om klimaatverandering tegen te gaan. De uitstoot van CO2 bij productieprocessen maakt een belangrijk deel uit van de totale uitstoot in Nederland. De overheid neemt voortdurend nieuwe maatregelen om deze uitstoot verder in te perken. Bio ethanol wordt gewonnen uit biologische materialen die anders vernietigd zouden worden. Er is daardoor sprake van een win-win situatie.

Grote hoeveelheden ethanol verwerken
Bedrijven die veel ethanol gebruiken bestellen dit bij een bedrijf dat vaten, jerrycans of flessen kan afvullen. Het bedrijf JBC Solutions houdt zich hier al vele jaren mee bezig. Zij leveren deze stoffen ook direct uit voorraad. De opdrachtgever hoeft dus niet ergens anders ethanol te bestellen, het naar JBC Solutions te laten vervoeren om het daar vervolgens te laten verpakken. Dat scheelt natuurlijk enorm veel tijd en kosten. Bovendien is het uiteraard beter voor het milieu als er minder transportbewegingen nodig zijn. Grote afnemers hebben doorgaans een doorlopend contract. Op basis daarvan wordt er standaard geleverd of volgt een levering op afroep. Op die manier wordt de continuïteit van de productie bij de opdrachtgever optimaal gegarandeerd en ontstaan er geen tekorten op ongewenste momenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie