Afbeelding
Foto: Getty Images

Veiligheidskleding onmisbaar bij goede arbeidsomstandigheden

15 september 2023 om 16:42 Partnercontent

In vergelijking met een halve eeuw geleden is er een enorme verbetering van de arbeidsomstandigheden: het fysieke, sociale en psychologische werkklimaat waar elke werknemer mee te maken heeft. De afkorting ‘Arbo’ is wat dat betreft inmiddels ingeburgerd. Er wordt regelmatig naar verwezen in bijvoorbeeld wetgeving. Bedrijven die mensen in dienst hebben zijn verplicht maatregelen te nemen om veiligheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Met name de industrie en de bouw hebben te maken met de Arbowet en stellen per onderneming met werknemers een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op. Alles wordt in kaart gebracht: van veiligheidskleding tot aan grote machines die mogelijk te veel lawaai maken. 

De juiste veiligheidskleding voor je personeel 
Ook al lijkt een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) een zware opgave en een kostenplaatje voor een werkgever, hij zal het graag doen. Natuurlijk voor het welzijn van z’n personeel waar hij verantwoordelijk voor is, maar ook voor z’n onderneming. Goede arbeidsomstandigheden betekenen minder ziekteverzuim of langdurige re-integratie van uitgevallen personeel. Een voorbeeld is de lasser die tijdens het werk constant bloot staat aan gevaar en alleen beschermd is dankzij laskleding, laskap en natuurlijk gekeurd gereedschap. Zijn werkgever is verantwoordelijk voor al deze materialen en kleding. Dan moet je wel weten wat je precies nodig hebt. Als onderneming laat je het beste professionals, gespecialiseerd in risico-inventarisatie en veiligheidsmiddelen, uitzoeken wat geschikt is voor jouw personeel.

Bescherming in risicovolle situaties 
Bij het creëren van een veilige werkomgeving draait het om details. Werkkleding heeft een beschermende functie en vergemakkelijkt het werken. Gereedschap berg je eenvoudig op en fluorescerende reflecterende strepen maken je beter zichtbaar wanneer je buiten werkt. De lasser uit het eerdere voorbeeld is beschermd tegen de vonken en lasspatten die als gloeiende metaaldeeltjes van zijn werk afkomen. De mannen en vrouwen werkzaam in de elektrotechniek dragen ESD-veilige werkkleding zodat elektronische componenten gevrijwaard blijven van ontlading van statische elektriciteit. Bedrijven zoals Elis zorgen voor de juiste veiligheidskleding, aangepast aan de wenselijke arbeidsomstandigheden, vastgelegd in de risico-inventarisatie en -evaluatie die het bedrijf heeft laten opstellen.

Veiligheidskleding versterkt de onderlinge band en is goed voor de werkethiek
Als bijkomend voordeel heeft veiligheidskleding ook de functie van herkenbaarheid. Besef dat je werknemers het visitekaartje zijn van het bedrijf. Werkkleding met de naam van de onderneming schept vertrouwen. Vergeet daarbij het gevoel van saamhorigheid niet dat werkkleding biedt. Samen veilig werken aan een gezamenlijk doel schept een band, als professionals die op elkaar letten.

Het wassen van de werkkleding wordt voor je gedaan 
Heb je een plannen om personeel aan te nemen en breek je er het hoofd over welke veiligheidskleding je nodig hebt? Laat je dan adviseren door de specialisten van Elis. Hun maatnemers komen op locatie om de maten op te nemen van je medewerkers, want pasvorm en comfort is erg belangrijk. Is de werkkleding na een bepaalde tijd dragen toe aan een wasbeurt? Ook dit wordt je door Elis uit handen genomen. Zo blijft de kwaliteit van de werkkleding gewaarborgd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie