Afbeelding
Pixabay

Putten wil met nieuwe begroting financieel een vinger aan de pols houden

10 oktober 2019 om 18:14 Politiek

PUTTEN Putten moet de komende jaren de ,,vinger aan de pols'' houden als het om de eigen financiën gaat. Dat meldt de gemeente in een persbericht naar aanleiding van de begroting voor de periode 2020-2023. Onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en de forensen- en toeristenbelasting moeten omhoog als het aan het college ligt.

Het verminderen van de uitgaven in het sociale domein, meer opbrengsten uit gemeentelijke belastingen en een beperkt aantal voorstellen voor nieuw beleid. Dat zijn de contouren van de meerjarenbegroting 2020-2023 die het college van burgemeester en wethouders heeft aangeboden aan de gemeenteraad. ,,Het is een voorzichtige begroting", zo stelt verantwoordelijk wethouder Ewoud 't Jong. ,,De snel oplopende tekorten binnen het sociale domein en de lagere uitkering uit het Gemeentefonds zorgen ervoor dat wij echt de vinger aan de pols moeten houden."

Streven van het college is om tekorten vooral binnen de beleidsterreinen op te vangen waar ze zijn ontstaan. Binnen het sociale domein zijn daarvoor al plannen en scenario's besproken met de gemeenteraad. De korting van de rijksoverheid op de algemene uitkering van het Gemeentefonds noopt het college om de gemeenteraad een voorstel te doen om de ozb en de forensen- en toeristenbelasting te verhogen. ,,Dat is niet leuk, maar wel noodzakelijk", aldus 't Jong.

De gemeenteraad van Putten discussieert op donderdag 14 november over de begroting 2020-2023.

AMBITIE ,,De voorzichtige gemeentelijke begroting betekent niet dat Putten geen ambities heeft. Nog dit jaar worden de eerste woningen op de Rimpeler opgeleverd en in de jaren daarna bouwt Putten ook door. Zo wordt ook de locatie Matchpoint verder ontwikkeld. Verder hoopt het college in 2020 stappen te zetten op weg naar een aardgasvrij Putten. Daarnaast wordt ingezet op de realisatie van laadpalen voor elektrische auto's en op het 'vergroenen' van het gemeentelijk wagenpark. Samen met de inwoners van Putten wil het college zich de komende jaren richten op het klimaatbestendig en waterrobuust maken van de gemeente. Dat gebeurt door het slim combineren van water en groen. In 2020 wordt bovendien een start gemaakt met de herinrichting van centrumgebied'', aldus het college.

PREVENTIE Om de noodzakelijke kostenreductie binnen het sociaal domein te realiseren zet het college vooral in op preventie. Ook wordt getracht de inzet van dure en specialistische zorg te voorkomen. Dit krijgt onder meer uitwerking door het toevoegen van praktijkbegeleiders aan de huisartsenpraktijken. Daarnaast wil de gemeente de bureaucratie binnen de zorg terugdringen. Voor dit alles heeft de gemeenteraad van Putten inmiddels nadere scenario's uitgewerkt. Het college verwacht dat deze scenario's leiden tot een vermindering van de kosten. ,,Maar dat blijft altijd afwachten. Je wilt ook niet dat Puttenaren zorg wordt onthouden", zo houdt 't Jong een slag om de arm.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie