Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Gemeente bezuinigt op inzamelen afval

27 oktober 2019 om 10:31 Politiek

PUTTEN Door de gemeente Putten wordt in totaliteit tachtigduizend euro bezuinigd op het inzamelen van afval. Daarmee voldoet het college van burgemeester en wethouders aan de afspraak dat minimaal vijftigduizend euro op deze inzameling wordt bespaard. 

Wijnand Kooijmans

Er wordt tienduizend euro bezuinigd door het invoeren van een digitale afvalkalender en zeventigduizend euro door luiers niet meer apart in te zamelen. Tot nu toe werkt de gemeente met een 'papieren' afvalkalender. Het verspreiden van deze kalender en het doorvoeren van updates, zoals het herstellen van fouten en wijziging van de inzameldagen, is relatief kostbaar.

Invoering van een digitale kalender is aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper. Voor een aantal bewoners kan dit een probleem vormen omdat ze nog niet leven in een digitale wereld. Voor hen wordt geregeld dat ze alsnog de afvalkalender in de brievenbus krijgen.

LUIERS Sinds een aantal jaren worden luiers apart ingezameld. Zonder dat ze overigens apart worden verwerkt, de luiers komen uiteindelijk weer in het restafval terecht. Wel worden er proeven gedaan om de luiers in de toekomst uit het restafval te scheiden en dan apart te verwerken tot nieuwe grondstoffen.

Voor de verwerking van luiers zijn al proeven gedaan met verwerkingsfabrieken. De uitspraak van de Raad van State rond de stikstof maakt echter dat de proeven momenteel stil liggen. Onderzoek toont aan dat nog niet de helft van de luiers in Putten apart wordt ingeleverd maar gewoon tussen het restafval zit.

Door luiers niet meer apart in te zamelen wordt zeventigduizend euro bezuinigd op de inzamelroute. Wel wil het college 2020 als overgangsjaar gebruiken. Luiers kunnen dan wel gewoon in de luierzakken worden aangeleverd, naast het restafval en dan ook tijdens de route van het restafval. Dit tot het moment dat de voorraad luierzakken op is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie