Afbeelding
Gemeente Putten

Burgemeester Lambooij: 'liever burgerparticipatie dan verbod van bovenaf'

27 december 2019 om 16:31 Politiek

PUTTEN In een interview met gemeente Putten blikt burgemeester Lambooij vrijdag vooruit op de jaarwisseling 2019-2020. In het interview komen verschillende onderwerpen aan bod zoals vuurwerkvrijezones, vreugdevuren, oude tradities en het voorkomen van inbraak. 

De jaarwisseling nadert en hoewel de gemeente de samenleving de ruimte wil bieden om oud en nieuw goed te vieren, worden er volgens de burgemeester wel grenzen gesteld. ,,Niet alles kan en mag. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij die balans met elkaar weten te bewaren", aldus burgemeester Lambooij. 

CARBIDSCHIETEN De gemeente heeft dit jaar ruim dertig meldingen voor carbidschieten binnengekregen en zijn er vijfentwintig vreugdevuren aangemeld. Dat geeft lawaai. ,,Wij staan dat toe. Tegelijk stellen wij wel voorwaarden. De politie en ook onze boa's zien hier op toe", zegt Lambooij. Hij wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners: ,,Carbidschieten is een gezellige traditie, maar door onwetendheid of door het nemen van onnodige risico's gebeuren er toch geregeld ongelukken. Kortom: wees voorzichtig." Hetzelfde geldt voor de vreugdevuren. ,,Denk na, gebruik je verstand", adviseert de burgemeester. 

BURGERPARTICIPATIE Vuurwerkvrijezones komen in het interview ook ter sprake: ,,Een overgrote meerderheid van de bewoners van het gebied De Laak-Julianalaan-Postweg heeft met elkaar afgesproken om geen vuurwerk af te steken in dit gebied. Als gemeente ondersteunen we dit initiatief van de buurt van harte", zo geeft burgemeester Lambooij aan. ,,Ik vind het prima als bewoners dit met elkaar afspreken. De politie en de gemeente gaan daar echter niet op toezien. Ik ga er vanuit dat de bewoners elkaar aanspreken als er toch vuurwerk wordt afgestoken in het gebied."

De burgemeester is benieuwd naar de ervaringen: ,,Ik ga in het nieuwe jaar zeker even mijn licht opsteken bij de initiatiefnemers. Ik sluit niet uit dat bij positieve ervaringen er de komende jaren meer buurten dit voorbeeld gaan volgen. Ook daar kijken wij dan serieus naar. Ik denk dat je op deze wijze bovendien meer draagvlak krijgt dan wanneer we 'van bovenaf' verboden opleggen. Een prima vorm van burgerparticipatie."

INBRAAK Woningen en bedrijfspanden zijn in de weken vóór en na de feestdagen vaak het doelwit van inbrekers. ,,De politie en de regiogemeenten voeren een gezamenlijk 'donkere dagen offensief'. Wij houden een extra oogje in het zeil. Tegelijkertijd doe ik een beroep op de inwoners om zelf attent te zijn."

ADVIEZEN Ook geeft Lambooij een aantal adviezen: ,,Laat 's avonds de verlichting aan, zodat het lijkt alsof er iemand in huis is. U kunt hiervoor een tijdschakelaar gebruiken of 'slimme' lampen in uw woning plaatsen. Het is ook verstandig om u aan te sluiten bij een WhatsApp Buurtpreventiegroep. U heeft dan snel contact met mensen in uw buurt, als er verdachte situaties zijn. Ook kunt u zich aanmelden bij Burgernet."

Voor meer tips om inbraak te voorkomen wijst de gemeente op de websites: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl, www.politiekeurmerk.nl en www.burgernet.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie