Afbeelding
Privécollectie Bert Koops

Nieuwe wethouder Putten geïnstalleerd in bijzondere vergadering

19 maart 2020 om 20:44 Politiek Coronavirus

PUTTEN Bert Koops uit Bunschoten is geïnstalleerd als nieuwe wethouder van de gemeente Putten. Hij is daarmee de opvolger van de afgetreden Gerbert Priem. Koops is lid van de ChristenUnie.

Wijnand Kooijmans

Hoewel de stemming geheim is werd uit de verklaring van Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) duidelijk dat hij en zijn fractiegenoot Henk Koornneef tegen de benoeming hebben gestemd. Voornaamste reden: Koops is geen inwoner van Putten en wil ook niet naar deze gemeente verhuizen. Volgens Hoogendijk heeft de ChristenUnie geschikte kandidaten uit Putten zelf. Met name noemde hij fractievoorzitter Lubbert van den Heuvel en raadslid Teun-Jan van Ooijen.

BIJZONDER Het was toch al een bijzondere vergadering. Burgemeester Henk Lambooij zat op zijn gewone plaats, griffier Evelien van Drie op de plek waar normaal de wethouders zitten. Die waren afwezig, mede gezien de oproep zo min mogelijk te vergaderen en vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Overigens nam deze toch nog drie kwartier in beslag.

Aan de tafel de vijf fractievoorzitters. De overige vijf aanwezige raadsleden zaten verspreid over de voor publiek gesloten tribune om de gewenste anderhalve meter in acht te nemen. Met tien aanwezige raadsleden werd net voldaan aan het vereiste aantal leden om te mogen vergaderen en besluiten te nemen.

BELANGRIJK Dat er werd vergaderd is vooral ingegeven door de wens zo snel mogelijk een nieuwe wethouder te benoemen. Door de ChristenUnie was hiervoor Koops kandidaat gesteld vanwege zijn ervaringen als wethouder in Bunschoten. Dat heeft hij tien jaar gedaan en in deze periode was hij vooral betrokken bij decentralisatie van de taken jeugd en zorg naar de gemeente. De ervaringen op dat terrein hebben voor de ChristenUnie de doorslag gegeven Koops kandidaat te stellen.

KRITIEK Kritiek kwam er van de zijde van Hoogendijk. Hij geeft aan dat de raad niet gaat over de portefeuilleverdeling. Maar dat die verdeling er wel toe heeft geleid dat Priem is afgetreden omdat de portefeuille voor hem te zwaar was. Volgens Hoogendijk was het nu een prima gelegenheid geweest voor de fractie van Wij Putten hun verantwoordelijkheid te nemen en tot een andere verdeling van de portefeuilles te komen.

Hoogendijk heeft niets tegen Koops als mens. Maar vindt dat zijn kandidatuur niet acceptabel. De fractievoorzitter van Gemeentebelangen vraagt zich af waarom de ChristenUnie voor Koops heeft gekozen. ,,Hij zal wel wat af weten van Putten. Maar wanneer je hier niet je boodschappen doet ben je onvoldoende zichtbaar. Dan zit je hier alleen om je job als wethouder te doen."

VERHUIZEN Voor Hoogendijk speelt in belangrijke mate mee dat Koops niet bereid is te verhuizen naar Putten. ,,Wij gaan geen kandidaat steunen die niet in Putten wil wonen. Al nemen wij hem persoonlijk niets kwalijk." Van den Heuvel gaf aan dat hij nog Van Ooijen door Gemeentebelangen zijn  gevraagd of zij wethouder wilden worden. Gezien de zware taak die moet worden vervuld is, zo gaf Van den Heuvel aan, bewust gekozen voor Koops. ,,Dat gaat voor ons boven het belang dat het een kandidaat uit Putten zou moeten zijn."

Koops werd met acht tegen twee stemmen gekozen en onmiddellijk beëdigd door burgemeester Lambooij. De gebruikelijke toespraak bleek achterwege vanwege de bijzondere situatie. Koops heeft toegezegd met alle raadsleden persoonlijk kennis te gaan maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie