Afbeelding
Pixabay

Geen wijziging in beleid jeugdzorg

13 mei 2020 om 06:07 Politiek

PUTTEN Er vindt geen wijziging plaats in de huidige wijze van het aanbieden van jeugdhulp binnen de gemeente Putten. Met uitzondering van Gemeentebelangen vinden de andere vier partijen in de gemeenteraad het hiervoor veel te vroeg. Ook omdat er geen signalen zijn dat de jeugdhulp stagneert. Dat werd duidelijk in de raadscommissie Samenleving.

Wijnand Kooijmans

Henk Koornneef (Gemeentebelangen) zegt het onwenselijk te vinden dat de toegang tot de eerstelijnsjeugdzorg wordt ingeperkt. Hij vreest dat kwetsbare jeugdigen tussen de wal en het schip vallen. Voor hem is het de vraag of het wenselijk is dat een gezin die eerstelijnsjeugdzorg nodig hebben hiervoor een beschikking moet krijgen van de gemeente. Indicering per half jaar kan, zo vreest hij, tot onnodig onrust leiden bij ouders. Hij ziet liever een indicatie voor langere termijn af gegeven.

BUREAUCRATIE Volgens Koornneef ontstaat door de nieuwe werkwijze -waarbij de regie bij de gemeente berust- meer bureaucratie en traagheid. Ook vraagt hij zich af of het goed is dat bijna nog uitsluitend de hulp via trajectfinanciering wordt bekostigd. Dat heeft, zo geeft hij aan, onder meer tot gevolg dat Buurtzorg Jong zich per 1 juli uit Putten terugtrekt.

Kees de Goffau (SGP) vindt dat het logisch is dat de gemeente de jeugdzorg in eigen hand wil houden gezien de enorme kosten waarvoor men zich zag en ziet geplaatst. Wilma van Voorst (Wij Putten) is van mening dat men nog maar net op weg is met de nieuwe werkwijze en het daarom te vroeg is daarbij de raad al opnieuw te betrekken. Jeugdhulp moet financieel behapbaar blijven. De tekorten heeft de gemeente door de landelijke overheid op het bordje geschoven gekregen.

OORDEEL Volgens Van Voorst is men te kort op weg om al een oordeel te kunnen geven over de nieuwe werkwijze. Gemeentebelangen heeft bij de besluitvorming, zo is haar mening, voldoende kansen gekregen toen hun geluid te laten horen. Wat niet wegneemt dat ook zij de vinger aan de pols wil houden. De kritiek die de Participatieraad had in januari is, zo heeft zij bij navraag gehoord, inmiddels grotendeels weggenomen en staat die raad daar nu ook anders in.

Buurtzorg Jong heeft naar haar mening zelf de stekker er uit getrokken. De nieuwe werkwijze heeft tot meer aanvragen om jeugdhulp geleid dat bij Buurtzorg Jong binnen kwamen. Wel is zij tevreden dat de organisatie zorgt voor een goede overdracht van hun cliënten, naar haar verwachting zo’n 25 in totaal. Voorop staat voor haar dat de gemeente goede zorg blijft garanderen.

HEROVERWOGEN Ook Annemarie van de Brug (CDA) vindt wijzigingen te vroeg. Indien er zich omstandigheden voordoen die een tussentijdse wijziging van beleid noodzakelijk maken wil zij dat het college van burgemeester en wethouders daarvoor bij de raad aanklopt. Signalen dat dit nu al is heeft zij niet.

Wethouder Bert Koops is tevreden over de huidige uitvoering. Het vertrek van Jeugdzorg Jong kan wel zorgen dat een evaluatie pas wat later mogelijk is. Prioriteit heeft nu de zoektocht naar een nieuwe partij. De signalen die hij krijgt vanuit de samenleving zijn positief over de nieuwe werkwijze en ook weet men de gemeente goed te vinden. Bij klachten moeten mensen zich tot de gemeente wenden zodat naar een oplossing kan worden gezocht. ,,Geef ons de tijd te bewijzen dat het genomen besluit een goed besluit is geweest.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie