Afbeelding
Pixabay

Putten wil geld terug van veiligheidsregio

29 mei 2020 om 10:30 Politiek

PUTTEN De gemeenteraad van Putten wil dat de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland van het overschot van 4,2 miljoen euro over 2019 een bedrag van 2,1 miljoen terugstort in de kas van de deelnemende gemeenten.

Wijnand Kooijmans

Binnen de raad bestaat geen verzet tegen het toevoegen van 1,2 miljoen euro aan het weerstandsvermogen van de veiligheidsregio. Putten gaat het standpunt in een brief verwoorden aan het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. Dat moet een besluit nemen over de besteding van het overschot. Voorstel van het dagelijks bestuur van de regio is om het geld binnen de eigen organisatie te besteden. 

Door de raad werd tevens een motie ingediend waarin de gezamenlijke rekenkamer van Putten, Nunspeet, Elburg en Oldebroek wordt gevraagd onderzoek te doen naar het gewijzigd governancemodel van de veiligheidsregio. Het gaat dan om de bestuursvorm, de bedrijfskundige invalshoek en de samenwerking tussen bestuur en management. In verband met de coronacrisis hoeft het onderzoek pas te starten na de beëindiging van deze crisis.

GEEN EXTRA KOSTEN Alom bestaat waardering over de aanpak in deze van de veiligheidsregio. Herman Luitjes (Wij Putten) verwacht niet dat gemeenten als gevolg van de crisis met extra kosten voor de regio worden geconfronteerd, zoals Gertine Elsenaar (CDA) dat vreest. Hij verwijst naar een uitspraak van de voorzitter van de regio die heeft aangegeven dat het Rijk heeft toegezegd de extra kosten aan de regio te vergoeden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie