Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: ‘Conceptueel bouwen’

13 mei 2020 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

De uitbraak van het coronavirus domineert sinds twee maanden ons aller doen en laten. Dat geldt ook voor ons als gemeente Putten. Het in goede banen leiden van het bestrijden van de pandemie prijkt dan ook bovenaan de agenda van ons college. Maar tegelijkertijd draait de wereld gewoon door. Zo blijft er in Putten onverminderd een grote vraag naar woningen.

RAZENDSNEL En dan is het mooi dat er in deze verwarrende tijd, gewoon wordt doorgebouwd. Niet alleen op onze uitbreidingslocatie Rimpeler, maar bijvoorbeeld ook bij Matchpoint. Twee maanden geleden mocht ik samen met Marieta Peek van Woningstichting Putten daar het startschot geven voor de start van de bouw van achttien woningen in de huursector. Deze woningen zijn gasloos en worden gebouwd als zogenaamde nul-op-de-meterwoningen. De bouw gaat razendsnel, zo zag ik deze week. Het eerste blok met woningen staat er al, met het tweede blok zijn de bouwvakkers inmiddels halverwege. Die enorme snelheid heeft te maken met de keuze voor wat wij met een moeilijke term ‘conceptueel bouwen’ noemen.

PREFAB BOUW Bij conceptueel bouwen worden grote delen van een woning in de fabriek vervaardigd. Het gaat om kant-en-klare modules die de bouwvakkers op de bouwplaats aan- en op elkaar zetten en voorzien van de benodigde leidingen en elektra. Het resultaat vind ik verbluffend. In het tijdsbestek van amper twee maanden is letterlijk en figuurlijk een compleet blok woningen uit de grond (pardon: uit de fabriek) gestampt. En persoonlijk vind ik het er ook nog eens fraai uitzien. U moet zelf maar eens een kijkje nemen aan de toekomstige burgemeester A.J. Berkhouthof.

VOORTGANG Die voortgang doet mij goed, want de vraag naar woningen is groot in Putten. Deze wijze van bouwen biedt bovendien de mogelijkheid om sneller door te pakken op het gebied van woningbouw, zonder in te leveren op de kwaliteit.


De plannen voor de Wallenbergstraat en de Bilderdijkstraat staan al in de steigers, maar misschien kan ook hier conceptbouw worden toegepast. En natuurlijk biedt op de langere termijn ook Putten Zuid kansen voor deze vernieuwende wijze van woningbouw. U gaat er vast meer van zien.

Ewoud ’t Jong,
wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie