Afbeelding
Pixabay

College komt met plan voor Puttense keten

15 september 2020 om 10:31 Politiek

PUTTEN Het college van burgemeester en wethouders heeft een bespreeknotitie voor het ketenbeleid opgesteld. Omdat er in het huidige beleid geen ruimte meer is voor keten heeft het college zich gebogen over de vraag hoe moet het nu verder met de keten in Putten. 

Het college legt uit: ,,Maatschappelijk leeft dit onderwerp zeker en zijn er voor- en tegenstanders van keten. De voorstanders wijzen vooral op het ontbreken van adequate voorzieningen voor de doorgaans jonge leeftijdsgroep, de rol die de keet hierin vervult en de (onderlinge) sociale controle. Tegenstanders verwijzen naar para-commercialisme en strijd met de Drank- en Horecawet.” 

GEDOOGBELEID In 2009 stelde de gemeenteraad van Putten een gedoogbeleid vast voor keten. De duur van de gedoogbeschikkingen verliep afgelopen januari. Aangezien het beleid geen ruimte bood voor verlenging kunnen er geen nieuwe gedoogbeschikkingen meer worden afgegeven.

De vier operationele keten zijn daar toen van op de hoogte gebracht en tevens besloot het college om te laten inventariseren hoeveel andere keten er nog actief in gebruik zijn. Dat bleken in ieder geval nog elf te zijn, zodat het totaal aantal keten in Putten ten minste vijftien bedraagt. 

VERANTWOORDELIJK Het college opteert voor een tweedeling, gebaseerd op een ruimtelijke insteek. Zo stelt zij voor dat de functie van een keet in de vorm van een verlengde huiskamer- of bedrijfsmatig gebruik (zoals bij een bedrijfskantine) mogelijk moet zijn. Hierbij staat de eigen verantwoordelijkheid voor een verantwoord gebruik voorop en heeft de gemeente geen (primaire) rol met betrekking tot handhaving en voorlichting. Ook wil het college dat er wordt vastgelegd als er sprake is van een keet in een illegaal gebouw of illegaal wordt gebruikt dat hiertegen wordt opgetreden. Hierbij wordt de urgentie bepaald door gevaarzetting en/of overlast. 

,,Wij denken met deze insteek tegemoet te komen aan de wens die de Puttense jongeren geuit hebben in een open brief aan de gemeenteraad. In deze brief geven de jongeren aan dat de keten voor hen een ‘huiskamer’ zijn. Een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten.”

Binnenkort buigt de commissie Economie, Bestuur en Openbare Ruimte zich over deze bespreeknotitie en later zal de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van de Puttense keten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie