Aanbieders van huishoudelijke hulp en begeleiding (ambulant en groep) kunnen zich nu per gemeente inschrijven.
Aanbieders van huishoudelijke hulp en begeleiding (ambulant en groep) kunnen zich nu per gemeente inschrijven. Archief BDUmedia

Inkoop Wmo-voorzieningen op gemeenteniveau: ‘Cruciale rol lokale aanbieders’

16 december 2020 om 08:00 Politiek

PUTTEN De gemeenten Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Putten, Nunspeet, Elburg en Oldebroek kopen de Wmo maatwerkvoorzieningen huishoudelijke hulp en begeleiding (ambulant en groep) al jaren gezamenlijk in. De contracten lopen af per 1 januari 2021, maar door corona is er een vertraging ontstaan in de planning.

De gemeenteraad van Putten is op de hoogte gesteld over het verloop van het inkoopproces Wmo 2021 en de bijbehorende planning. Omdat de contracten met de huidige leveranciers per 1 januari 2021 aflopen, werd er opnieuw nagedacht over de inkoop. Dit heeft geleid tot een regionaal samenwerkingsproces. Er werd een projectgroep samengesteld en de opdracht aan de projectgroep was om een strategische inkoopnota op te stellen over de inkoop van de Wmo-voorzieningen ‘hulp bij het huishouden', 'ambulante begeleiding’ en 'begeleiding groep’. Andere maatwerkvoorzieningen Wmo en andere beleidsterreinen binnen het sociaal domein vallen hierbuiten. In de periode tot en met september 2020 zou de daadwerkelijke inkoop plaatsvinden.

VERTRAGING Maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. Het afgelopen half jaar is vanwege corona een vertraging ontstaan van vijf maanden in het inkoopproces. De nieuwe ingangsdatum van de af te sluiten contracten staat op 1 juni 2021 en is in goed overleg met de huidige aanbieders tot stand gekomen. Sommige gemeenten uit de regio zijn hard getroffen door corona en dat heeft ook een forse impact gehad op de aanbieders. Zij hadden op dat moment hun handen vol aan het omgaan met de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Ondanks de coronaperiode zijn in september zowel fysieke als digitale gespreksbijeenkomsten georganiseerd met alle aanbieders. Daar is veel input opgehaald en dat heeft de projectgroep goed geholpen om tot een inkoopofferte te komen die op inhoud op instemming van de aanbieders kan rekenen.

Het huidige besluit is om de aanbieders de keuze te geven om per gemeente in te schrijven. De aanbieders kiezen bij een aanbesteding daardoor bewuster voor de een gemeente. ,,De kans is ook groter dat lokale aanbieders gaan inschrijven wanneer ze per gemeente in kunnen schrijven. Vanwege het uitgangspunt dat lokale aanbieders een cruciale rol kunnen vervullen in de plaatselijke infrastructuur en lokale economie van belang is voor de gemeenten, is het waardevol dat ook lokale aanbieders de mogelijkheid hebben om maar voor één gemeente in te schrijven. Met deze wijziging verwachten wij dan ook dat inwoners voldoende keuzemogelijkheden hebben. Ook verwachten we dat de zorg makkelijker gecontinueerd kan blijven doordat het aantrekkelijker is voor de huidige aanbieders zich opnieuw in te schrijven”, schrijft het college.

De definitieve gunning zal plaatsvinden op 1 april 2021 en na een implementatieperiode van twee maanden zullen de overeenkomsten op 1 juni 2021 ingaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie