Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Archief BDUmedia/Jelle van Heerikhuize

Dwangsom vervoer inbrekerswerktuigen blijft intact

13 januari 2021 om 07:00 Politiek

PUTTEN Last onder dwangsom met betrekking tot het vervoer van inbrekerswerktuigen blijft intact nadat de commissie bezwaarschriften zich over de kwestie gebogen heeft.

In maart 2020 constateerde een toezichthouder dat er inbrekerswerktuigen in Putten werden vervoerd en dat er regenkleding werd gedragen waarbij de reflectoren waren afgeplakt met zwarte tape. Het college van burgemeester en wethouders wilden hiertegen optreden door een dwangsom op te leggen, maar de verdachte kreeg eerst de gelegenheid om zijn kant van het verhaal te vertellen door een zienswijze in te dienen. Hiervan werd gebruik gemaakt.

Begin juli ontving de commissie bezwaar en beroep een brief waarin de bezwaarmaker aangaf dat er niet genoeg bewijs was om te stellen dat hij wist van de aanwezigheid van inbrekerswerktuig in de auto. Ook schreef de man dat hij het regenpak vaker draagt en dat hij de reflectoren heeft afgeplakt, omdat hij die niet mooi vindt. Hierop besloot het college toch een last onder dwangsom op te leggen en de persoon werd gelast om niet weer inbrekerswerktuigen te vervoeren of bij zich te hebben. De man maakte bezwaar tegen dit besluit en verwees naar zijn zienswijze. Hij had geen zicht op wat er in de achterbak lag.

TOELICHTEN Bezwaarmaker kreeg de gelegenheid om de ingediende bezwaren toe te lichten tijdens een hoorzitting van de commissie bezwaarschriften maar maakt hiervan geen gebruik. Toch nam de commissie de zaak in behandeling, omdat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Putten is opgenomen dat het vervoer van inbrekerswerktuigen is verboden. Uit de bestuurlijke rapportage bleek dat de bezwaarmaker, samen met twee andere personen, werd aangetroffen als bijrijder in een huurauto. De agenten van politieteam Veluwe-West troffen in de auto diverse zaken aan als meerdere paren zwarte kunststof handschoenen. Er werden diverse donkere kledingstukken aangetroffen en in het dashboardkastje lagen drie telefoons. Achter in het voertuig lag een mes van ongeveer 32 centimeter, zwart tape, twee breekijzers, tie wraps en een zwarte bivakmuts.

De leden van de commissie bezwaarschriften zijn van mening dat het college uit deze rapportage mocht afleiden dat de in de auto aangetroffen goederen inbrekerswerktuigen waren. Mede gezien het tijdstip van aanhouding (ongeveer 22.00 uur) en de omstandigheid dat uit het politiesysteem bleek dat de bestuurder vermogensdelicten op zijn naam had. Door het samenspel van de gevonden voorwerpen en de kleding van de personen in de auto was er aanleiding om aan te nemen dat het hier ging om inbrekerswerktuigen.

Dit geldt temeer omdat de bezwaarmaker en de andere personen bij de aanhouding geen betrouwbare verklaring hebben gegeven voor de aanwezigheid van de aangetroffen goederen, de regenkleding met afgeplakte reflectoren en het doel van de rit van de huurauto. Bij zijn aanhouding gaf de bezwaarmaker geen verklaring maar beriep zich op zijn zwijgrecht.

De commissie ziet bezwaarmaker als pleger van de overtreding en het college heeft hem terecht als overtreder aangemerkt. Volgens de commissie geeft het bezwaar geen aanleiding de beslissing te herroepen. En deze kan dus in stand blijven.

Sinds 2014 legt de gemeente Putten een last onder dwangsom op, als de politie iemand met inbrekerswerktuig op openbare plaatsen tegenkomt. Daarmee was Putten de eerste gemeente in Nederland die dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) had opgenomen. Hierbij lopen de bedragen op van 2500 euro tot 10000 euro. Het beoogde doel van het opnemen van dit verbod in de APV draagt bij aan het voorkomen van herhaling van het strafbare feit en heeft een afschrikwekkende werking. Het is belangrijk dat bij de inzet van last onder dwangsom de gemeente samenwerkt met de politie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie