Gemeentebelangen wil weten welk beleid de gemeente Putten voert bij het verrekenen van giften (ook in natura) aan bijstandsontvangers.
Gemeentebelangen wil weten welk beleid de gemeente Putten voert bij het verrekenen van giften (ook in natura) aan bijstandsontvangers. BDUmedia

Gemeentebelangen: ‘Op zoek naar menselijke maat bij participatiewet’

28 januari 2021 om 14:00 Politiek

PUTTEN Gemeentebelangen wil er in Putten voor zorgen dat we niet alleen de wet naleven, maar ook zorgen dat Putten een rechtvaardige gemeente is. Dit geldt voor zowel de jeugdzorg alsook voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

,,De discussie rondom terugvorderingen in de bijstand, die begon met een casus in de gemeente Wijdemeren, heeft inmiddels geleid tot verschillende voorstellen in de Tweede Kamer om de wetgeving coulanter te maken. De ophef in Wijdemeren ontstond naar aanleiding van berichten in de media dat een vrouw 7000 euro moest terugbetalen omdat ze iedere week voor 50 euro aan boodschappen kreeg van haar moeder. Inmiddels is duidelijk dat de zaak genuanceerder ligt en de vrouw mogelijk meer zaken verzweeg voor de gemeente”, legt raadslid Koornneef uit. 

,,Maar kort daarna kwam een ander voorbeeld in de media van een vrouw in Brabant van wie de bijstandsuitkering met ruim 100 euro werd gekort. Wat was het geval, deze vrouw is mantelzorger voor haar bejaarde moeder. Bij haar moeder gebruikt deze vrouw van alles, van toiletpapier tot koffie en de verwarming. En zo zien wij dat ook graag in onze samenleving. Ouderen die zo lang mogelijk thuis wonen met hulp van mantelzorgers. Toch wordt deze mantelzorger door diezelfde gemeente gestraft, want ze geeft volgens de betreffende gemeente te weinig uit aan boodschappen en moet daarom rond de 800 euro terug betalen. Vrijdag volgde een verhaal bij uit Heerenveen, waarbij het ging om een terugvordering van 14.000 euro omdat het college van mening was dat de vrouw structureel boodschappen ontving van haar ouders. De bewijslast dat dit niet het geval was, lag bij de uitkeringsgerechtigde. Gelukkig voor deze vrouw werd onder druk van de bezwaarschriftencommissie in Heerenveen de terugvordering van 14.000 euro weer ingetrokken door het college.”

LOKALE REGELS ,,Dit is het gevolg van de participatiewet, waarbij gemeenten giften, ook in natura, kunnen verrekenen met het bijstandsbedrag. Vraag is wel waarom iemand in de bijstand wel boodschappen van de voedselbank mag krijgen zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de bijstandsuitkering, maar niet van een familielid. Er is kennelijk ook een lokale afwegingsruimte. De ene gemeente is heel streng en in de andere gemeente zijn kleine giften tot bijvoorbeeld 1200 euro per jaar toegestaan. Uit de toeslagenaffaire weten we inmiddels dat misstanden niet alleen ontstaan doordat regels te hardvochtig worden uitgevoerd, maar ook omdat de politiek regels maakt die geen ruimte laat om rekening te houden met de persoonlijke situatie van mensen. Gemeentebelangen wil graag weten waar de gemeente Putten staat. Wij zijn op zoek naar de menselijke maat binnen de participatiewet. Knellen de regels in Putten en is het nodig actie te ondernemen door waar nodig de lokale regels aan te passen”, vraagt Koornneef zich af.

Koornneef heeft, namens zijn fractie, hier vragen aan het college over gesteld. Zo wil de partij weten welk beleid de gemeente Putten voert bij het verrekenen van giften (ook in natura) aan bijstandsontvangers en hoe de gemeente omgaat met een uitkeringsgerechtigde mantelverzorger die bijvoorbeeld kookt maar ook mee-eet zonder daarvoor een bijdrage te betalen in de huishoudkosten. ,,Ook willen we weten of het college de mogelijkheid heeft om in specifieke gevallen maatwerk toe te passen en op welke manier er wordt gecontroleerd of een uitkeringsgerechtigde zich wel netjes aan de regels houdt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie