Karin Kubiak verzocht in een brief aan alle politieke partijen om geen reclamebelasting te innen over 2021.
Karin Kubiak verzocht in een brief aan alle politieke partijen om geen reclamebelasting te innen over 2021. Archieffoto BDUmedia/Marco Jansen

College positief over afzien van reclamebelasting

10 februari 2021 om 09:00 Politiek

PUTTEN Gertine Elsenaar van het CDA vroeg tijdens de raadsvergadering aandacht voor de brief die mevrouw Kubiak, eigenaar van de Lichtster, naar de fractievoorzitters van alle politieke partijen heeft gestuurd met het verzoek om geen reclamebelasting te innen over 2021.

,,Inmiddels blijkt dat het college hier al een voorstel over heeft ingediend en dat we hier op een later tijdstip in een commissie over zullen spreken. Dat wacht ik dus even af”, aldus Elsenaar. 

In het collegevoorstel met betrekking tot de reclamebelasting staat te lezen: Zoals bekend treft de coronacrisis de lokale horeca en middenstand zwaar. Zeker met de voortzetting van de lockdown en ondanks de mogelijkheid om per woensdag 10 februari bestellingen bij winkels op te mogen halen (click en collect) hebben lokale ondernemers het financieel zwaar. Daarom hebben wij via WCP en SOP mondeling het verzoek gekregen om van de reclamebelasting 2021 af te zien, onder het motto dat alle kleine beetjes helpen. Er is vooralsnog voldoende restant-belastingbudget 2020 beschikbaar en het college staat positief tegenover het honoreren van dit verzoek. Aangezien er in 2020 een aantal activiteiten geen doorgang kon vinden, is er een restant-reclamebelasting van ongeveer 32.000 euro. Dat geld kan worden doorgeschoven naar 2021. De verwachting is dat ook dit jaar maar beperkt activiteiten mogelijk zijn, waarvoor het restant kan worden aangewend.’’

Het college geeft verder aan: ,,Als blijkt dat het restant-budget onvoldoende is, kan hiervoor een aanvullend verzoek bij ons worden gedaan. Dat beoordelen we dan op wenselijkheid en mogelijkheid van financiering.” 

EVALUATIE Een ander voornemen van het college is om de geplande evaluatie van de reclamebelasting met twee jaar uit te stellen. Dit voornemen wordt ingegeven door het gegeven dat de coronacrisis in 2020 en 2021 een goede beoordeling onmogelijk maakt. 

De voornemens worden via een raadsvoorstel ter besluitvorming voorgelegd. Het innen van belastingen is weliswaar aan het college, maar de jaarlijkse heffing is gebaseerd op een door de gemeenteraad vastgestelde verordening. Daarom wordt de verlaging van de reclamebelasting 2021 op korte termijn via een voorstel aan de Puttense gemeenteraad voorgelegd. Daarin wordt dan tevens een nieuwe datum voor de evaluatie van de reclamebelasting vastgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie