Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Toekomst buitengebied

24 februari 2021 om 10:00 Politiek

Deze maand spraken wij in het college van b en w over de toekomst van ons buitengebied. Tijdens deze bespreking besefte ik mij dat wij het hier in de politiek misschien wel te weinig over hebben. Het accent ligt vaak op zaken die zich binnen de bebouwde kom afspelen.

ECONOMISCH BELANG Dat is niet terecht, want ook in ons buitengebied speelt veel. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw. Onze gemeente telt 280 agrarische bedrijven. De landbouwsector is daarmee van groot economisch belang voor Putten. Tegelijkertijd staat de sector onder druk. Boeren zijn ondernemers die zelf goed keuzes kunnen maken; als gemeente proberen wij onze boeren daarbij zoveel als mogelijk te faciliteren. Door het financieren van coachingstrajecten helpen wij boeren om hun koers te bepalen. Hierdoor krijgen zij beter zicht op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het bedrijf. Wij besteden op dit moment bijzondere aandacht aan de positie van de nertsenfokkerijen die door corona versneld moeten stoppen.

REGIONALE MARKT Bij de bespreking over de toekomst van het buitengebied kwam ook de wens van de consument om ‘direct bij de boer’ te kunnen kopen op tafel. Veel boeren willen dit ook, maar het lukt niet goed om dit voor elkaar te krijgen. Vooral prijstechnisch liggen er obstakels. De producten van de supermarkten zijn simpelweg goedkoper dan de kwaliteitsproducten die direct van de boerderij komen. Het lijkt mij een aardige gedachte om dit thema lokaal eens nader uit te diepen. Ik denk dat de tijd er rijp voor is.

FUNCTIEVERANDERING Een ander belangrijk thema is wat wij in bestuurlijk jargon functieverandering noemen. Er staan al de nodige agrarische gebouwen leeg. Ik verwacht dat er nog meer volgen. Wat te doen? Inzetten voor wonen, betrekken bij het recreatiebeleid? Mogelijkheden te over, maar het moet juridisch kunnen. En zeker zo belangrijk: het moet ook financieel uitkomst bieden aan agrarische ondernemers die besluiten te stoppen.

Met deze bijdrage benoem ik slechts enkele actuele zaken in ons buitengebied. Er speelt veel meer. En dus is dit beslist niet mijn laatste bijdrage over dit onderwerp. Ik kan mij zo voorstellen dat u meer wilt weten over de toekomst van het buitengebied. Misschien wilt u hier zelf over meepraten. Dat kan. Een mailtje is voldoende.

Ewoud ‘t Jong, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie