De commissieleden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte bespraken afgelopen maandagavond de jaarcijfers van politie Putten 2020.
De commissieleden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte bespraken afgelopen maandagavond de jaarcijfers van politie Putten 2020. © Tim van Donkersgoed

Turbulent jaar voor politie; complimenten voor jeugd

2 maart 2021 om 10:08 Politiek

PUTTEN Complimenten voor de Puttense jeugd, lichte stijging van het aantal gepleegde misdrijven, afname van aantal woninginbraken en verkeersongevallen, maar wel een forse stijging van fraude met betaalproducten. Politie Putten maakt de balans op van het afgelopen jaar.

De commissieleden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte bespraken afgelopen maandagavond de jaarcijfers van politie Putten 2020. De teamchef van het team Veluwe West, Ferda Yondemli, sloot zich aan bij de vergadering om de cijfers te duiden.

,,De cijfers maken onze werkzaamheden zichtbaar en tastbaar. Het was een turbulent jaar voor de politie en voortdurend werd er een beroep gedaan op de flexibiliteit van het basisteam. We hebben het afgelopen vooral veel verbinding gezocht met de samenleving en hebben ons veel in de wijken laten zien. De veiligheid in Putten hebben we door onze aanwezigheid goed gestalte kunnen geven. Er is door ons basisteam goed werk geleverd en daar ben ik wel een klein beetje trots op. We staan in verbinding met de bewoners en gaan ook regelmatig in gesprek met de jeugd en ouderen”, vertelt Yondemli.

MISDRIJVEN Het afgelopen jaar zijn er 29 meer misdrijven gepleegd en het ophelderingspercentage is iets gestegen. ,,We zijn zichtbaar aanwezig en boekten afgelopen weekend weer een succes door het oppakken van twee mannen die verkiezingsposters aan het bekladden waren”, aldus Yondemli. ,,Het aantal woninginbraken is licht gedaald. Maar het is lastig om dit cijfer goed te duiden. Corona hield veel mensen thuis, mensen zien daardoor meer, zijn alerter en melden meer verdachte zaken. Ook de lichte stijging van het aantal geweldsmisdrijven kunnen we herleiden naar corona.” In 2019 werden er negenentwintig geweldsmisdrijven gepleegd en zesendertig in 2020. ,,Het afgelopen jaar brachten veel gezinnen meer tijd met elkaar door in één ruimte. Hierdoor namen soms ook de spanningen toe, waardoor wij deze lichte stijging vanzelfsprekend vinden.”

FRAUDE Yondemli vervolgt: ,,We zien een enorme stijging in de cijfers met betrekking tot fraude. Met name fraude met betaalproducten komt erg veel voor. Denk hierbij aan het ontvangen van Whatsappberichten waarbij het lijkt of mensen gevraagd worden een familielid financieel te helpen. Ook zien we veel Marktplaatsfraude ontstaan. Met name de oudere doelgroep is hier vaak slachtoffer van. We proberen hiervoor het bewustzijn te vergroten, maar dat heeft tot op heden geen afname van de cijfers laten zien. Het is overigens een landelijk beeld wat we zien; de woninginbraken nemen af en de fraude met betaalproducten nemen fors toe.”

OVERLAST JEUGD Ook de meldingen van overlast jeugd is behoorlijk toegenomen in Putten. ,,Tijdens de eerste lockdown zagen we dat veel jeugdigen thuis kwamen te zitten. Eerst hadden jongeren het gevoel een lange vakantie tegemoet te gaan, maar dat gevoel nam al snel af. Met het wegvallen van school viel ook de regelmaat weg. Mensen zijn veel thuis, zien van alles gebeuren en letten veel meer op elkaar. Ook de meldingsbereidheid is hoger. Daarom kunnen we deze toename niet zo goed duiden. Toch hebben we van de 115 meldingen maar ruim dertig keer jeugd aangetroffen. We verwachten dat dit zich in 2021 gaat voortzetten. Er zijn weinig activiteiten voor jeugdigen en er zijn ontwikkelingen waardoor er meer ruimte ontstaat. We zijn hierover in gesprek met straatcoaches en jongerenwerkers.”

Alle commissieleden bedanken de politie voor hun geweldige inzet het afgelopen jaar. Van de Koot van het CDA geeft aan: ,,Als ik zie dat er best wel wat meldingen jeugdoverlast zijn gedaan, maar ook zie hoe weinig jeugd er werd aangetroffen door de politie wil ik mijn complimenten uitspreken richting de jeugd. Eigenlijk heeft de jeugd voor weinig overlast gezorgd het afgelopen jaar.” Ook Tigchelaar van Wij Putten sluit zich daarbij aan. ,,Best wel wat meldingen overlast jeugd, maar de politiechef meldt ook dat de meldingsbereidheid groter is. Ik deel de conclusie van het CDA dat we trots moeten zijn op onze jeugd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie