Afbeelding
Henk Hutten

VVD de grootste in Putten, Forum voor Democratie grootste stijger

18 maart 2021 om 02:58 Politiek

PUTTEN Net als in het landelijke beeld, is ook in Putten de VVD de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. De liberalen kregen 22,7 procent van de stemmen. Het CDA blijft de tweede partij (15,6 procent), de ChristenUnie de derde (13,4 procent) en de SGP de vierde (11,8 procent).  

Het CDA is ondanks de tweede plek procentueel de grootste daler in vergelijking met de uitslag in 2017. Maar er waren meer verliezers. Onder meer GroenLinks, PVV, SP en 50PLUS moesten in Putten inleveren. Bij de winnende partijen zien we in Putten, net als het landelijke beeld, een aardige winst voor D66 en ook Partij voor de Dieren wint iets. De grootste procentuele stijger in Putten is echter Forum voor Democratie. ChristenUnie en SGP bleven stabiel.

Van de nieuwe partijen heeft JA21 2,3 procent van de stemmen gehaald. BoerBurgerBeweging (BBB) komt uit op 1,6 procent.

De opkomst in Putten was volgens de voorlopige cijfers 86,5 procent en dat is iets lager dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen was het 86,8 procent. Kijk hieronder voor alle gegevens van de gemeente Putten.

LANDELIJKE OPKOMST De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

De verkiezingen verliepen door het coronavirus dit jaar heel anders dan vier jaar geleden. Mensen van zeventig jaar en ouder mochten per brief stemmen en de stembureaus waren drie dagen open. De eerste twee dagen waren de deuren open voor mensen met een kwetsbare gezondheid.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie