Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Buurtbemiddeling

7 april 2021 om 10:00 Politiek

De vele regels en het toenemend onbegrip over nut en noodzaak van de coronamaatregelen maken dat de politie en onze eigen boa’s bepaald niet om werk verlegen zitten. En dan is het fijn om te kunnen vaststellen dat ze er niet alleen voor staan. In het kader van het project Buurtbemiddeling zijn vorig kalenderjaar zeventien, soms hoogoplopende, conflicten tussen buren in de kiem gesmoord.

ONDERZOEK Gedoe tussen buren is van alle tijden. Daarmee vertel ik u niets nieuws. Onderzoek laat zien dat één op de drie Nederlanders met woonoverlast te maken heeft. Het beste is natuurlijk dat buren hun geschillen onderling en in goed overleg oplossen. Dat gebeurt gelukkig ook vaak. Als dat niet lukt dan kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Dat kan inmiddels in driehonderd gemeenten. In Putten staan zeven buurtbemiddelaars klaar om te helpen met het oplossen van de onderlinge problemen. Deze bemiddelaars, die op vrijwillige basis werken, zijn hier speciaal voor opgeleid. Ik vind dat ze goed werk verrichten. Ze dragen wezenlijk bij aan de leefbaarheid van Putten. Mijn dank daarvoor.

GESCHILLEN Recent heb ik het jaarverslag Buurtbemiddeling over 2020 aangeboden aan de gemeenteraad. Vorig jaar zijn 24 geschillen tussen buren aan Buurtbemiddeling voorgelegd. De meeste geschillen gingen over geluidsoverlast. Daarnaast ging het over roddelen, pesten en een enkele keer over bedreiging en intimidatie. Ook ontstonden conflicten over huisdieren. Van de 24 conflicten hebben onze buurtbemiddelaars er 17 opgelost. zeventig procent dus; een uitstekend resultaat. Mocht u overigens interesse hebben om buurtbemiddelaar te worden, schroom niet en meld u aan.

ZORGEN In het jaarverslag las ik ook dat onze inwoners zich niet alleen met hun onderlinge ergernissen meldden bij Buurtbemiddeling. Ook zorgen over buurtbewoners worden in de toenemende mate gedeeld. Die zorgen gaan over eenzaamheid, verwaarlozing en andere vormen van narigheid achter de voordeur. Met deze meldingen gaan de buurtbemiddelaars niet zelf aan de slag. Wel zorgen zij ervoor dat de melding op de juiste plek terecht komt. Ik vond het fijn om te lezen dat mensen zich niet alleen aan elkaar ergeren, maar zich ook nog altijd om elkaar bekommeren. Dat kenmerkt Putten.

H.A. Lambooij, burgemeester

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie