Afbeelding
BDUmedia

Puttense Sportfederatie: ‘Collegevoorstel geen structurele oplossing’

12 april 2021 om 10:38 Politiek

PUTTEN Over het voorstel van het college met betrekking tot de exploitatiebijdragen van de buitensportvelden willen de commissieleden van de verschillende partijen in Putten nog even langer nadenken. Het college vraagt de raad om een jaarlijkse bijdrage van 60.000 euro beschikbaar te stellen aan Puttense sportverenigingen- en stichtingen voor de exploitatie van de buitensportvelden. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 april wordt dit onderwerp nogmaals besproken.

Geert Hoogerduijn sprak afgelopen dinsdag tijdens de commissievergadering Samenleving in namens de Puttense Sportfederatie: ,,Onze organisatie is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit stuk. Natuurlijk zijn we blij dat er geld ter beschikking komt, maar er worden zes clubs benoemd. En wij vragen ons af waarom de overige sportverenigingen worden uitgesloten. Met dit collegevoorstel wordt geen structurele oplossing geboden. Het is een pleister op een etterende wond. Wij zouden graag zien dat het voorliggende voorstel wordt aangevuld met de overige sportverenigingen en ontwikkel daarnaast sportbeleid waaraan ook alle clubs zijn toegevoegd. Wij pleiten voor degelijk sportbeleid waarbij de keuzes niet alleen zijn gebaseerd op een budget.”

Wilma van Voorst van Wij Putten is voorzichtig positief over het collegevoorstel. ,,Het lijkt erop dat we hier gezamenlijk uitkomen. Het beoogde effect van dit voorstel is een goede facilitering van de sport.” Ook Jenneke Lubbertsen van de ChristenUnie denkt dat dit voorstel kan zorgen voor een structurele oplossing.

Annemarie van de Brug van het CDA is verbaasd dat dit college toch besluit om geld beschikbaar te stellen. ,,Ik heb met nog meer verbazing geluisterd naar mijn collega’s die positief zijn. Wat zijn we blij dat het college zich ook achter het idee van het CDA schaart en wat zijn we blij dat er eindelijk geluisterd is naar Gemeentebelangen en mijn fractie. Na jaren van duwen en trekken komt er dan eindelijk een periode van rust.”

Henk Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan: ,,We zijn terug bij het amendement van het CDA en Gemeentebelangen uit 2017. Het lijkt erop dat we een langlopend conflict gaan oplossen, maar tegelijk ontvangen we een brief van de Puttense Sportfederatie dat het conflict nog helemaal niet is opgelost. Uit het voorstel blijkt dat de gemeente zeventig procent gaat bijdragen en clubs geven aan dat ze onder druk staan om hiermee in te stemmen. Wij hebben nog heel veel vragen. Moesten de verenigingen ja zeggen om zeventig procent te krijgen? Was het zeventig procent of niets? Het lijkt mij aan de raad om te besluiten of de clubs honderd procent of zeventig procent krijgen. Hoe kunnen de verenigingen voldoende geld bij elkaar krijgen?”

Wethouder Bert Koops reageert: ,,Sport is een belangrijk onderdeel van de samenleving en het zat op het moment dat ik als wethouder begon niet helemaal lekker tussen de gemeente en de sportverenigingen. Ik heb geprobeerd om de handen ineen te slaan en met iets te komen waarmee een ieder akkoord kan gaan. Ik heb gedurende dat proces de Puttense Sportfederatie wel bijgepraat en geïnformeerd. We hebben al het groot onderhoud in kaart gebracht en als college hebben we een heroverweging gemaakt. Wij denken dat het goed is om de verenigingen met een extra toelage op de been te houden. Maar we vonden het ook belangrijk dat clubs hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik merkte dat de clubs ook vinden dat het niet alleen maar van de gemeente hoeft komen. We kunnen niet onbeperkt blijven strooien met geld. Wij hebben het gevoel dat de verenigingen blij met het voorstel zijn. Bij de herijking van het sportbeleid in 2022 komen ook de overige verenigingen aan de orde.”

Alle partijen willen er nog met hun achterban over doorpraten alvorens ze tot een besluit komen. Op donderdag 22 april wordt duidelijk waartoe de fracties besluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie