Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Bloemrijk

14 april 2021 om 10:00 Politiek

Als lid van het college van burgemeester en wethouders neem je iedere dag besluiten. Dat is je ‘core business’. Sommige besluiten maken onderdeel uit van je dagelijkse routine en soms krijg je pijn in de buik van een besluit. Bijvoorbeeld vanwege de financiën. Maar af en toe word je ook gewoon blij van een genomen beslissing. Dat overkwam mij onlangs. Het ging over de bloemrijke en voedselrijke akkerranden.

AKKERS Putten is een groen dorp en dat willen wij graag zo houden. Dus werken wij daar aan; denk bijvoorbeeld aan het eerdere uitgerolde boomadoptieplan. Onze gemeente kent een groot buitengebied met uitgestrekte akkers. De gemeenteraad – ere wie ere toekomt – heeft ons college gevraagd om te kijken of het mogelijk is om de randen van deze akkers in te zaaien met bloemrijke mengsels. Dat geeft niet alleen een fraai beeld, het is ook goed voor weidevogels, de insecten en de vlinders. Kortom, het is goed voor de biodiversiteit.

SUBSIDIE Met die opdracht van de raad zijn wij als college aan de slag gegaan. Inmiddels ligt er een plan. En het komt er in het kort op neer dat ondernemers in het buitengebied akkerranden van zo’n zes meter breed en honderd meter lang beschikbaar stellen voor het inzaaien van de mengsels. Daarvoor ontvangen ze een subsidie. Voorwaarde is wel dat deze akkerrand niet bemest of beweid mag worden. Wij gaan deze regeling als gemeente niet zelf uitvoeren, maar leggen dit in handen van de stichting Coöperatief Agrarisch Natuur Collectief Veluwe. Bedoeling is om nog dit jaar vijf hectare aan bloemrijke akkerranden aan te leggen.

CHARME Net als bij het boomadoptieplan zit de charme van dit plan in de eenvoud. Wij hebben het in ons land heel vaak over zaken als biodiversiteit en klimaatadaptie. Daar worden dikke, soms dure, nota’s over geschreven. In Putten proberen wij vooral te doen. En als gemeente proberen wij de voorwaarden te scheppen. De ene keer is dat een gratis boom, de andere keer een subsidie. Vervolgens is het aan onze inwoners en aan onze ondernemers om echt aan de slag te gaan met de vergroening van ons dorp. Ik vind het mooi om te zien dat onze inwoners en onze ondernemers daar volop voor openstaan.

Ewoud ‘t Jong, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie