Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Communicatie nooit af

2 juni 2021 om 10:00 Politiek Fontanusplein 1

Als het gaat om de relatie tussen het gemeentebestuur en de inwoners valt vaak het woord ‘communicatie’. En dat niet altijd in positieve zin. Soms is dat terecht, want op het gemeentehuis doen wij echt niet altijd alles goed. Een enkele keer is het ook onterecht. Dan wordt gesuggereerd dat ‘het aan de communicatie ligt’, terwijl het ongenoegen voortkomt uit een onwelgevallig besluit.

BELANGRIJK Hoe het ook zij: communicatie tussen de overheid en de inwoners is super belangrijk. Daarom houden wij als gemeente in de gaten hoe wij u kunnen bereiken. Naast de bekende en veelgelezen gemeentepagina’s in deze krant zijn wij, meer dan voorheen, actief op ons YouTube-kanaal. Vanzelfsprekend zijn wij te vinden op Facebook en Twitter. Bovendien starten wij deze maand met Instagram om te kijken of wij hiermee kunnen aansluiten op onze (jongere) inwoners. Het aantal volgers op al deze kanalen stijgt.

MOOIE MAIL Tegelijkertijd is communicatie is nooit af. Alles kan altijd beter. Vorige week ontvingen wij als college van burgemeester en wethouders een mooie e-mail van een betrokken inwoner. Ze vroeg zich af of onze oproep, onder meer in De Puttenaer, om niet langer toiletdoekjes in de wc te gooien eigenlijk wel aankwam. ,,Om eerlijk te zijn denk ik dat er relatief weinig mensen werkelijk uw - in mijn beleving wat saai ogende bericht - zullen lezen”, zo schreef ze ons.

VERBETERINGEN En ze liet het niet bij het plaatsen van kritische kanttekeningen. Ze deed ook concrete suggesties voor verbeteringen. Zo zouden wij als gemeente meer met beelden moeten werken. Dus niet alleen met tekst, maar bijvoorbeeld ook met pictogrammen. Volgens haar zouden dan ook laaggeletterde inwoners en de inwoners die de Nederlandse taal minder machtig zijn onze oproepen beter begrijpen.

OGEN EN OREN OPEN Het mooie is dat wij het afgelopen jaar flinke stappen hebben gezet op dit gebied. Een jaar geleden namen wij de gemeentepagina’s flink op de schop. De pagina’s hebben nu een herkenbare en overzichtelijke lay-out, begrijpelijke teksten en pictogrammen in de contactblokjes. Bewuste keuzes, gebaseerd op onderzoek. En dan is het fijn te merken dat lezers dit waarderen. Ondertussen houden wij onze ogen en oren open voor verdere verbeteringen.

Heeft u ook suggesties? Schroom niet en stuur mij een e-mail. Want zoals ik schreef: communicatie is nooit af.

Roelof Koekkoek, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie