Aan het einde van het jaar wordt bekeken of het poorttarief kostendekkend is voor de verwerking van grof tuinafval.
Aan het einde van het jaar wordt bekeken of het poorttarief kostendekkend is voor de verwerking van grof tuinafval. Archief BDUmedia

Fors minder grof tuinafval sinds invoering poorttarief

7 juni 2021 om 11:29 Politiek

PUTTEN De afgelopen jaren is er sprake van een stijging van de hoeveelheid grof tuinafval die op het afvalbrengstation wordt aangeboden. Maar na de invoering van een poorttarief op 1 januari zijn de aangeleverde tonnages grof tuinafval fors minder geworden. In januari en februari 2020 is 372 ton grof tuinafval gebracht tegenover 139 ton in dezelfde maanden van dit jaar.

Is het heffen van een poorttarief genoeg om de hoeveelheid aangeboden grof tuinafval te verminderen en wordt hierbij het principe van ‘de vervuiler betaalt’ voldoende doorgevoerd? De commissieleden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte bespraken dit afgelopen maandag.

Het college had hiervoor een discussienota opgesteld waarin ook de voors en tegens worden behandeld van het opnieuw onderbrengen van groenafval onder het Diftar-regime’. Putten is de enige gemeente in de omgeving waar het afvalbrengstation vrij toegankelijk is en het aanbieden van grof tuinafval gratis is. Het is reëel om aan te nemen dat, buiten de inwoners van Putten, bezoekers van campings en vakantieparken eenvoudig hun (groen)afval daar kunnen aanbieden, evenals bedrijven die zeggen te handelen voor inwoners. Het standpunt van het college is om de huidige situatie te handhaven en de gevolgen van het poorttarief te blijven monitoren. Als aan het eind van 2021 blijkt dat de tonnages grof tuinafval toch weer terug zijn op het oude niveau zal de discussie over een eventuele toegangscontrole actueel worden gemaakt.

Hans ten Klooster (SGP) volgt het standpunt van het college om voorlopig de huidige situatie te handhaven. ,,Aan het einde van het jaar zijn de echte cijfers bekend en dan kunnen we de cijfers bekijken op basis van feiten en niet van aannames. Wij vinden het belangrijk om het systeem ‘de vervuiler betaald’ te handhaven en verder kiezen we voor gemak voor onze inwoners en een goed uitvoerbaar systeem.”

Herman Luitjes van Wij Putten vindt het ook belangrijk dat de vervuiler betaald. ,,We hanteren sinds 1 januari een poorttarief. En kijkend naar de ontwikkelingen van 2021 wordt er echt minder tuinafval gebracht. Toch houden we een gat op de begroting die door alle inwoners betaald wordt en daarvoor hebben wij een simpel voorstel. Verhoog het poorttarief iets meer. Dan betaalt iedereen gewoon weer voor zijn eigen vuil. Ook lijkt het ons een goed idee om te kijken of we het thuis composteren kunnen stimuleren.”

Lubbert van den Heuvel (CU) heeft een dubbel gevoel bij het woord ‘vervuiler’. ,,We hebben een groen dorp en dat willen we zo houden. Als gemeente stimuleren we groen en vervolgens zien we burgers die groenafval wegbrengen als vervuilers. Dat gaat mij te ver. Laat ik wel helder zijn. Wij vinden wel dat mensen die tuinafval brengen bij het afvalbrengstation hiervoor moeten betalen. Maar zouden we niet naar alle afvalstromen moeten kijken? Het systeem dat we nu hanteren resulteert in weinig restafval. In januari zijn we gestart met het poorttarief en dat vinden we te kort om nu al conclusies te kunnen trekken. Laten we het eerst een jaar aankijken. En dan pas conclusies trekken. Het groen seizoen moet nog komen.”

Ook Wim van de Koot (CDA) wil de huidige situatie dit jaar handhaven en begin volgend jaar naar de resultaten kijken.

Ellis van Dam (Gemeentebelangen): ,,Ons afvalscheidingsgedrag staat als prima omschreven en dat willen we blijven stimuleren. De dalende cijfers van het grof groenafval hebben mij aan het denken gezet. Kan het zijn dat door de drukte bij het afvalbrengstation meer inwoners even zijn doorgereden naar Van de Mheen? Kunnen we misschien eens kijken of daar meer afval is gebracht in vergelijking met andere jaren? Wij zijn voorstander van het handhaven van de huidige situatie en willen iets meer tijd nemen om te kijken wat de reden is van het aanbod van minder grof tuinafval.”

Wethouder Koekkoek reageert: ,,Aan het einde van het jaar kijken we of het poorttarief kostendekkend is. Dan hebben we alle kosten en opbrengsten op een rijtje. Of het de moeite waard is om het thuis composteren te stimuleren weet ik niet. Ook daar hangt een kostenplaatje aan. Wij hebben al voorzichtig geïnformeerd bij Van de Mheen maar daar is niet meer ingeleverd. Het lijkt er, op dit moment, gewoon op dat er minder wordt aangeboden.”

Uiteindelijk waren alle fracties voor het collegestandpunt en willen dit jaar eerst bekijken hoe de stroom grof tuinafval zich verder ontwikkeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie