Lubbert van den Heuvel en TeunJan van Ooijen met medewerkers van Kasteel De Vanenburg, dat de lunch aanbood.
Lubbert van den Heuvel en TeunJan van Ooijen met medewerkers van Kasteel De Vanenburg, dat de lunch aanbood. BDUmedia

Lunchgesprek met ChristenUnie: ‘Raadslid moet samenleving dienen’

Politiek zomerlunch met puttense politici

PUTTEN Deze week waren we bij Kasteel De Vanenburg om te lunchen met Lubbert van den Heuvel en TeunJan van Ooijen van de ChristenUnie. Op het gezellige terras en genietend van de gastvrijheid en een heerlijke lunch kwamen uiteenlopende onderwerpen ter tafel.

TeunJan kampeert tijdens vakantie het liefst met zijn gezin in Frankrijk. ,,Maar dit jaar hebben we ervoor gekozen om in Nederland te blijven. Net als vorig jaar, toen trokken we met een gehuurde camper door Noord-Holland. We gaan nu met onze vouwwagen kamperen in Leimuiden. Zodra het weer mogelijk is, gaan we weer naar Frankrijk. Het leven daar, het eten en de mensen vind ik geweldig. Het zijn chauvinistisch mensen die trots zijn op de plek waar ze wonen.”

Lubbert reist deze week nog af naar Frankrijk. ,,Wij komen al jaren op dezelfde camping in de Dordogne en daar ontmoeten we ieder jaar dezelfde mensen. Dat is een feest van herkenning. Ook onze dochters vinden het een fijne camping waar ze veel jongeren kennen. Dit jaar ga ik samen met mijn vrouw en onze dochter van 13 jaar. Als de dochters het naar de zin hebben, dan hebben wij ook een goede vakantie.” Ruim drie weken geleden werd Lubbert voor de eerste keer opa van een kleindochter. ,,Dat is wel bijzonder. Ze is gewoon een stukje van jezelf.”

WORST MAKEN Als Lubbert een vrije dag heeft, rommelt hij graag wat in en om het huis. ,,Lekker wat doen in de tuin of het huis en een beetje bezig zijn met barbecueën of worst maken. Dan hoeft ook niemand tegen me zeggen dat ik iets moet.” 

TeunJan fietst graag in zijn vrije tijd. ,,Dan rijd ik een rondje Arnhem of Kootwijk. Er liggen prachtige fietspaden in deze omgeving en mijn dag is helemaal geslaagd als ik ‘s morgens vroeg de zon op zie komen. Daarnaast vind ik het gezellig om in mijn vrije tijd samen met mijn gezin of vrienden lekker samen te eten.”

In het dagelijks leven geeft TeunJan les bij Accent Praktijkonderwijs in Nijkerk, hij is docent consumptieve techniek. ,,Deze school biedt ruimte aan leerlingen die moeite hebben met leren. Het zijn leerlingen waar je van moet houden. Soms lopen we wel tegen problemen aan. Maar ik ben ervan overtuigd dat geen leerling ‘s morgens opstaat met het idee om ruzie te maken met de docent. Het is zo bepalend waar je wieg heeft gestaan. Ik ben opgegroeid met een vader en een moeder en als ik uit school kwam stond de thee klaar. Dat is bepalend voor de rest van je leven. Sommige kinderen staan al met 10-0 achter.”

VOLDOENDE ERVARING Lubbert stopt na de gemeenteraadsverkiezingen met de politiek. ,,Dan vind ik het mooi geweest. Ik ben vier jaar statenlid geweest en draai nu als fractievoorzitter van de ChristenUnie ook alweer drie periodes mee. Eigenlijk wilde ik de vorige periode al stoppen, maar toen hadden we veel onervaren raadsleden. Ik wilde ervoor zorgen dat er een fractie stond die door kan met voldoende ervaring.” 

Lubbert vervolgt: ,,Ik vind het belangrijk om als raadslid de samenleving te dienen. Ik zit er niet om herrie te maken. Ik zie dat veel partijen schriftelijke vragen stellen, maar dat kost veel tijd en geld. Ik doe vaak even een mailtje naar de wethouder en krijg dan ook gewoon antwoord. Daarmee halen we de krant niet, maar we besparen wel geld.” 

TeunJan vult aan: ,,Wij proberen gewoon ons werk goed te doen. Onze taak is om het college te controleren en te luisteren naar de inwoners. Daarnaast vragen we soms aandacht voor dingen die beter kunnen.” 

GEEN ZIEL IN Volgens Lubbert volgt de ChristenUnie een koersvaste lijn en wordt naar de lange termijn gekeken. ,,Door de uitbraak van corona is er de eerste maanden geen politiek bedreven, er zat geen ziel in. Tegelijkertijd is alles wel doorgegaan. Er is rust bij de sportverenigingen met betrekking tot subsidies en ook de zorg draait goed door. Ik zit er om de samenleving te dienen, niet alleen die van vandaag, maar ook voor mijn kleindochter. Als je niet scoort, gebeurt er volgens de burgers niets, maar eigenlijk is het maken van een coalitieakkoord de allerbelangrijkste periode. De jaren daarna wordt dat akkoord uitgevoerd.”

KWETSBAAR Beide heren vinden dat het online vergaderen na de zomervakantie over moet zijn. ,,Fysiek vergaderen is zoveel prettiger. Dan kun je non-verbaal ook nog zoveel duidelijk maken. Nu zitten we allemaal achter een scherm en gezichtsuitdrukkingen zijn moeilijk te zien. Ook het contact met de overige raadsleden na afloop van een vergadering is belangrijk. Wat mij betreft is politiek scherp op de inhoud, maar ook op onderlinge verhoudingen. En dat is online best lastig”, aldus Lubbert. 

TeunJan vult aan: ,,Live debat is inderdaad veel prettiger. Dan komt politiek ook veel beter tot zijn recht. Soms laat je een stilte vallen of je wisselt een blik van verstandhouding. Nu zitten we allemaal in onze eigen privé-situatie en dat maakt het niet gemakkelijk. We missen duidelijk het non-verbale effect. Toch heb ik ook geprobeerd om te kijken wat ik van de afgelopen periode kon leren. Niet alles was slecht. Er kwamen ook goede dingen boven drijven. Bijvoorbeeld de creativiteit die is ontstaan, vond ik mooi om te zien. Tegelijkertijd besef je ook hoe kwetsbaar je bent. Door zo’n pandemie ga je wel anders naar het leven kijken.”

Lees hier het lunchgesprek met de VVD in Putten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kleding- en schoenenwinkels maken inhaalslag na corona 3 feb, 08:00
Afbeelding
Boswachter Groevenbeek: 'Wij willen gezonde bossen' Dit doe ik… 2 feb, 17:58
Afbeelding
Halvinkhuizerweg; Een eeuwenoud buurtschap Een Straatje Om... 2 feb, 16:00
Afbeelding
Vriendelijk, maar niet geholpen Fabrieksterrein 2 feb, 14:00
Afbeelding
Aantal griepgevallen opnieuw laag, maar epidemie nog niet voorbij 2 feb, 09:00
Afbeelding
NS: meeste treinreizigers checken nog niet meteen in met bankpas 1 feb, 08:00
Logo
Afbeelding
Leerlingen adopteren voorstelling 31 jan, 11:32