Bloemenwinkel Jasmijn op de Dorpsstraat in Putten is rijkserfgoed.
Bloemenwinkel Jasmijn op de Dorpsstraat in Putten is rijkserfgoed. Tim van Donkersgoed

Gemeenteraad van Putten gaat aan de slag met erfgoedverordering om historische waardevolle panden te beschermen en te behouden

2 juni 2023 om 09:05 Politiek

PUTTEN De gemeenteraad van Putten is gevraagd in te stemmen met de opstelling van een erfgoedverordening. Dat moet er toe leiden dat historische waardevolle panden worden behouden en beter beschermd.

In het voorstel geeft het college aan dat met de verordening de gemeente actief aan de slag kan gaan om panden te behouden door ze een monumentale status te geven. Voordat hiertoe wordt overgegaan, worden door het college eerst de beeldbepalende panden geïnventariseerd. Het centrum wordt als eerste onder de loep genomen. Dit nadrukkelijk in samenspraak met pandeigenaren en maatschappelijke partners. Tot nu toe worden waardevolle panden alleen aangemerkt als karakteristiek. Dat geeft de gemeente echter geen mogelijkheid de panden te beschermen tegen sloop of ingrijpende wijzigingen.

Wethouder Sander van Nieuwenhuizen van Cultuur & Erfgoed: ,,De karakteristieke panden in het centrum dragen elk een stukje geschiedenis met zich mee. Ze geven ons dorp karakter. Maar in de afgelopen decennia zagen we mooie stukjes historisch Putten helaas plaatsmaken voor nieuwbouw. Dat willen we in de toekomst voorkomen.” In een volgende fase beoordeelt de gemeente cultuurhistorische gebouwen en landschappen buiten het centrum.

Tijdens de behandeling van nieuwbouwplannen in de raad is door meerdere fracties veelvuldig gevraagd om de komst van een verordening. Vooral Henk Koornneef (Gemeentebelangen) heeft zich hier sterk voor gemaakt. De gemeenteraad moet donderdag 29 juni een definitief besluit nemen over het voorstel.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie