De elf leden van Schaakvereniging De Combinatie tijdens het afscheidsetentje bij Walhalla. Op de voorgrond voorzitter Anne Zijlstra (links) en secretaris Wijnand van Veenhuisen.
De elf leden van Schaakvereniging De Combinatie tijdens het afscheidsetentje bij Walhalla. Op de voorgrond voorzitter Anne Zijlstra (links) en secretaris Wijnand van Veenhuisen. Foto: Marco Jansen

Schaakvereniging De Combinatie uit Harderwijk stopt na 100-jarig jubileum: emotioneel, maar onvermijdelijk besluit

23 november 2022 om 20:00 Verenigingen

HARDERWIJK Het was voor de overgebleven elf leden van De Combinatie een bijzondere avond, de laatste van de schaakvereniging. Met het honderdjarige jubileum houdt de club op te bestaan. Een emotioneel maar onvermijdelijk besluit dat er al langer aan zat te komen.

„We hebben dit al in het voorjaar besloten. De laatste jaren was bij de ledenvergadering steeds de vraag of we nog door zouden gaan. Mensen zijn ons ontvallen en corona was de nekslag. We gingen van 18, 15 naar 12 leden. Dat was de limiet en nu zitten we op 11. Dan kun je geen achttal of twee viertallen meer vormen. Met een kleine club ken je elkaars sterkte wel en de niveauverschillen waren onderling groot. We wilden de honderd jaar halen, dat was een argument om afgelopen seizoen nog te starten”, legt voorzitter Anne Zijlstra uit. Hij is in 1971 lid geworden en is een van de vier leden die nu overstapt naar het Veluws Schaak Genootschap in Ermelo.

We kregen geen aanwas en je kunt ook op internet spelen

Secretaris Wijnand van Veenhuisen werd in 1984 lid. Hij is met 60 jaar een ‘jonkie’. De gemiddelde leeftijd is 65+. „Ik ben begonnen als twintiger. Dinsdagavond was schaakavond. Je zat met 40-50 man in de zaal. Ik hield van het mentale spelletje met mijn tegenstander. Schaken is concentratie, strategie uitdenken en vooruitdenken. Die verdieping overbrengen op jongeren is lastig in een tijd waarin alles snel gaat. We kregen geen aanwas en je kunt ook op internet spelen. Clubs in Nunspeet, Zeewolde en Dronten zijn ook gestopt.”

De oprichting was op 30 oktober 1922 als Schaakclub Harderwijk. Destijds waren er 16 leden bij de start van het georganiseerd schaken. Jarenlang werd gespeeld in Hotel Baars. Eind 1935 richtten een aantal schaakliefhebbers van de gereformeerde kerk Het Witte Paard op. In oktober 1938 fuseerden de clubs tot De Combinatie. Er werd gespeeld in het Groene Kruisgebouw aan de Frisialaan, enkele jaren in het Nassau Veluwe College en vanaf 1973 in de Kiekmure. De eerste zaterdag in januari was het jaarlijkse oliebollentoernooi, met goedgevulde erwtensoep en een sneetje roggenbrood met katenspek. Zijlstra: „Dit toernooi trok deelnemers uit de wijde regio. Tekenend voor de sfeer op dinsdagavond was dat als alle partijen rond 22.30 uur klaar waren, iedereen aan de bar nog wat ging napraten met een borrel. Er was een onderlinge band.”

Jan van der Lugt (68) vindt het ‘heel erg’ dat dit nu stopt. „Mijn vader is 43 jaar lid geweest, vanaf 1943 in de oorlog. De gezelligheid zal ik het meest missen en de externe wedstrijden tegen andere clubs.” Evert Lubbersen (66) is 50 jaar lid, maar mist het tot nu toe niet. „Dat deed ik ook niet toen we in coronatijd verplicht thuis zaten.’’

In zijn afscheidsspeech hoopt Zijlstra dat de herinnering aan deze tijd wordt vastgehouden en dat ze elkaar blijven ontmoeten. Een groepje blijft een keer per maand spelen in de Kiekmure. De spullen zijn verdeeld, wat nog over is aan schaakspellen, klokken en boeken gaat naar het azc. Het geld dat nog in kas is, gaat naar goede doelen.

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie