Afbeelding
Pixabay.com

'Volksgezondheid moet lokaal omhoog'

15 september 2019 om 13:04 Zorg

PUTTEN Met verschillende programma's wil het Puttense college van burgemeester en wethouders gestalte geven aan de lokale volksgezondheid. Het gaat om de thema's 'Gezond Opgroeien', 'Gezond Ouder Worden' en een 'Gezonde Leefomgeving'.

Wijnand Kooijmans

Bij 'Gezond Opgroeien' is het eerste speerpunt het bevorderen van gezond gewicht bij de jeugd. Met het JOGG zijn al inmiddels resultaten geboekt. Meer tieners zijn gaan sporten en kinderen tussen de vier en twaalf jaar zijn minder zoete drankjes gaan drinken. Jongeren die kampen met overgewicht of een ongezonde leefstijl hebben kunnen terecht bij Fit4Joy. Dit programma biedt extra ondersteuning op het gebied van voeding, bewegen en weerbaarheid en stimuleert bij het maken van gezonde keuzes.

GENOTMIDDELEN Ook wordt ingezet op het versterken van de weerbaarheid van jongeren. Op middelbare scholen met inzet van de GGD, stichting Chris en Voorkomt, Jeugd-Punt en BuurtZorg Jong. Verslavingszorg is regionaal ingekocht bij Tactus. Het college wil een integrale aanpak op het gebied van genotmiddelen bevorderen. Rond de komende jaarwisseling moet een hiervoor verder uitgewerkt plan gereed liggen.

Het voorkomen van depressiviteit bij de jeugd is ook speerpunt. Investeren in een gezonde leefomgeving en de persoonlijke ontwikkeling van het individuele kind kunnen, zo geeft het college aan, een beschermende werking hebben bij het ontwikkelen van een depressie. Aandacht voor een goede lichamelijke en psychische gezondheid worden gezien als belangrijke onderdelen. Preventieve programma's binnen scholen en het brede sociale domein moeten hieraan bijdragen. Voor specifieke doelgroepen wordt een speciale training aangeboden.

SCHOENEN Door de inzet van weerbaarheidstrainingen moeten kinderen leren steviger in hun schoenen te staan en om hulp te vragen indien nodig. Aan kwetsbare jeugd wordt extra ondersteuning geboden. Scholen zetten zich in voor verbetering van tolerantie en de seksuele weerbaarheid bij de jeugd.

In 'Gezond Ouder' worden wordt ingezet op onder meer bewegen, ontmoeting en ontspanning om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen. Gestreefd wordt naar een gezonde leefomgeving waar inwoners zich prettig voelen en zo min mogelijk negatieve invloed heeft op de gezondheid.

GEZONDHEID Meer samenwerking tussen organisaties moet de gezondheid van inwoners eveneens ten goede komen. Ingezet wordt op het terugdringen van roken, overgewicht en probleemdrinken. Onder de naam Team-Fit wordt ingezet op het bevorderen van gezonde sportkantines. Per jaar worden minimaal drie clubs begeleid naar het predicaat 'brons.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie