Afbeelding
Pixabay

Steeds minder mensen laten rekening zorgpremie liggen

9 oktober 2020 om 09:17 Zorg

PUTTEN Steeds minder mensen laten de rekeningen voor hun zorgpremie opstapelen. Eind 2019 betaalden in Nederland 190.000 mensen hun zorgverzekering langer dan een half jaar niet. In 2018 ging het nog om 206.000 wanbetalers. Daarmee daalde dit aantal met bijna acht procent, zo blijkt uit cijfers die het CBS afgelopen zomer bijwerkte.

In de gemeente Putten betaalden eind 2019 120 mensen hun zorgverzekering langer dan een half jaar niet. Dat is 0,6 procent van de volwassenen. Eind 2018 bestond deze groep uit 140 personen. In 2019 is dat aantal dus met 14,3 procent gedaald.

Iemand die langer dan zes maanden de zorgpremie niet betaalt, wordt door de zorgverzekeraar als wanbetaler aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Er wordt dan een hogere premie (138,50 euro) van het inkomen ingehouden. 

Dat steeds minder mensen als ‘wanbetaler’ staan aangemerkt, betekent niet per se dat er ook echt minder mensen zijn die hun verzekering niet goed (kunnen) betalen. Door een wetswijziging kunnen zorgverzekeraars tegenwoordig namelijk ook een betalingsregeling treffen met wanbetalers. Zij hoeven dan geen verhoogde premie meer te betalen en worden geschrapt van de lijst van het CAK. Dat verklaart deels de daling, aldus het CBS vorig jaar.

Bekijk op onderstaande interactieve kaart het aantal wanbetalers per gemeente. Klik op de kaart op een gemeente voor meer cijfers.


Het aantal wanbetalers daalt al een aantal jaar op rij. Vorig jaar liep 1,4 procent van de volwassenen minimaal een half jaar achter met het betalen van de zorgverzekering, in 2014 was dat nog 2,2 procent. Er zijn wel regionale verschillen. In Rotterdam, Pekela, Schiedam, Den Haag en Heerlen ligt het aantal wanbetalers fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens het CBS hangen de regionale verschillen voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers. Dit patroon zie je terug in deze grafiek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie