Afbeelding
Pixabay

Wij Putten stelt vragen aan college over zorg voor minima

6 april 2021 om 09:25 Zorg

PUTTEN Wat zijn de gevolgen voor de groep inwoners die sinds kort niet meer onder de Wmo vallen, maar geholpen worden vanuit de Wlz? Dat wil de fractie van Wij Putten van het college weten, via schriftelijke vragen.

Inwoners die om wat voor reden dan ook hulpbehoevend raken, kunnen een beroep doen op de Wmo, bijvoorbeeld voor een aantal uren per week ondersteuning bij het huishouden. Voor mensen die zeer intensieve zorg nodig hebben, aan huis of in de vorm van een opname in een instelling, is er de Wlz, de Wet Langdurige Zorg. Het grootste verschil voor de ontvangers: voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo betalen zij een eigen bijdrage van 19 euro per vier weken, voor ondersteuning in het kader van de Wlz geldt een inkomensafhankelijke bijdrage, met een minimum van 140 euro per vier weken, vanaf een zorgvraag van 20 uur per maand.

Het was de fractie van Wij Putten opgevallen dat afgelopen jaar maar liefst zestig mensen van de Wmo zijn overgegaan naar de Wlz. ,,Op een totaal van ruim 1.600 cliënten is dat relatief veel”, stelt raadslid Jannita la Roi vast. Zij wil graag van het college weten hoe dit kan, te meer omdat zij signalen ontvangt dat hier ook mensen bij zijn van wie de zorgvraag niet is veranderd. ,,Kan het een rol spelen dat de gemeente voordeliger uit is met het regime van de Wlz?”, vraagt zij zich af. La Roi wil daarom tot in detail weten hoe lang mensen gebruikmaken van de zorg, hoe de zorgvraag zich ontwikkelt en vooral hoe cliënten worden geïnformeerd over besluiten op dit terrein.

Met name maakt zij zich zorgen over de financiële consequenties. ,,Voor de een is een bijdrage van 140 euro goed op te brengen, maar onder de doelgroep zijn ook cliënten die het moeten doen met 120 procent van het sociaal minimum of nog minder. Bijvoorbeeld mensen met alleen een AOW-uitkering. Voor hen betekent de overgang van Wmo naar Wlz een behoorlijke hap uit het boodschappenbudget.” Ze wil dan ook van het college weten welke ondersteuning deze mensen krijgen om te voorkomen dat ze in financiële problemen raken. ,,Het kan niet zo zijn dat de minima ervoor opdraaien dat de gemeente voordeliger uit wil zijn. Want zo krijgen de hulpbehoevenden een extra probleem op hun bordje”, vat La Roi samen.

Het raadslid van Wij Putten heeft gevraagd om schriftelijke beantwoording van de vragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie