Jeugdzorg: een zorgenkind op zichzelf voor veel gemeenten - De Puttenaer | Nieuws uit de regio Putten

Jeugdzorg: een zorgenkind op zichzelf voor veel gemeenten

12 jul, 09:04 Zorg ANP
Afbeelding

PUTTEN Lange wachtlijsten, grote financiële tekorten en een groot personeelsverloop: sinds gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg kabbelen de problemen voort. ,,Er moet nu eens doorgepakt worden.” 

,,De regie van de complexe jeugdzorg moet weer terug naar het Rijk”, zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning. Een wijziging waarmee volgens Bruning snel doorgepakt moet worden. De zware vormen van jeugdzorg, zoals jeugdbescherming, raken door de huidige marktwerking namelijk in de knel. “De focus is na de decentralisatie te veel komen te liggen op kostenbesparing en het aanbieden van preventie en lichte hulp. Met het idee dat lichte hulp meer winst oplevert en de dure zware jeugdzorg kan voorkomen. Kinderen met complexe problematiek worden hiervan de dupe. Ik zie het terug in de zaken bij de kinderrechter die veel zwaarder zijn geworden.”

Mis niks, lees alles van De Puttenaer


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Putten en omliggende plaatsen met de Puttenaer. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Puttenaer lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Putten.