Aantal griepgevallen opnieuw laag
Aantal griepgevallen opnieuw laag Pixabay

Aantal griepgevallen opnieuw laag, maar epidemie nog niet voorbij

2 februari 2023 om 09:00 Zorg

PUTTEN (ANP) Voor de tweede week op rij is het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt met griepachtige klachten laag, meldt kennisinstituut Nivel. Omdat er uit gegevens van onder meer laboratoria en ziekenhuizen naar voren komt dat er nog wel veel griepvirus rondgaat, is de griepepidemie nog niet officieel ten einde.

Afgelopen week kwamen 36 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts, aldus het Nivel. Het is de tweede week op rij dat dit aantal onder de zogenoemde epidemische grens van 58 op de 100.000 patiënten blijft. De epidemie kan ten einde zijn als de cijfers twee weken achter elkaar onder die grens blijven.

Maar de onderzoekers kijken dus ook naar andere factoren, zoals informatie uit ziekenhuizen en het percentage van de patiënten dat een griepvirus bij zich draagt. In bijna de helft van de monsters die werden afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten, werd een griepvirus (influenzavirus) aangetroffen. Ook andere virussen kunnen griepachtige klachten geven, zoals het RS-virus en het rhinovirus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie