Woonzorgcentrum Elim heeft een eigen treincoupé.
Woonzorgcentrum Elim heeft een eigen treincoupé. Tim van Donkersgoed

Woonzorgcentrum Elim in Putten krijgt eigen treincoupé: mooi moment voor mensen met dementie

10 maart 2023 om 12:22 Zorg

PUTTEN Woonzorgcentrum Elim heeft een eigen treincoupé. Mensen met dementie hebben zo weer de mogelijkheid om met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Een project van Alzheimer Nederland en NS.

Eerder deden de NS en de stichting Alzheimer Nederland een oproep om onderdelen die komen uit een dubbeldukker een nieuwe bestemming te geven. Verpleeghuizen kregen zo de mogelijkheid om een eigen treincoupé voor bewoners met dementie te realiseren. Er werd massaal gereageerd. Uit ruim 600 aanmeldingen zijn 22 verpleeghuizen geselecteerd, waaronder Elim in Putten.

Vandaag, tijdens NL Doet, is dit allemaal gerealiseerd. Van Wijnen uit Harderwijk had zich ingeschreven om dit project te sponsoren. Een ploeg werkmannen werd geregeld, met als resultaat een prachtige coupé, waar bewoners meteen plaats in gingen nemen. 

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


(Foto: Tim van Donkersgoed)

Ook komt er een beeldscherm te hangen en om het helemaal af te maken een bagagerek. Zo kunnen de bewoners met een bezoekend familielid plaats nemen, kijken naar het voorbij glijdende landschap en genieten van deze ‘reis’. De Hoofdreiscoupé heeft herkenbare treinonderdelen; soms biedt de reis daardoor aanknopingspunten voor een mooie herinnering. Voor mensen met dementie zorgt zo’n treinreis vaak ook voor een moment van contact en ze kunnen zelfs in hun eentje met deze trein op pad.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie