Provinciale schijn-democratie

22 augustus 2018 om 10:47 Lokaal/Column

De huidige commissaris van de Koning stopt in 2019. Aan inwoners van Gelderland is daarom gevraagd om mee te denken over de profielschets waar de nieuwe commissaris aan moet voldoen. Deze profielschets wordt door de gekozen Statenleden gebruikt om aan te bieden aan de minister die op basis daarvan een vacature gaat opstellen. Dit lijkt heel mooi. Alsof wij, de Gelderse inwoners, nu invloed hebben op de commissaris die vanaf 2019 het boegbeeld van onze provincie wordt. Alsof inderdaad, er zitten wel wat haken en ogen aan deze schijndemocratische invloed.

Invullen is nu niet meer mogelijk. Om de vragen over de profielschets in te vullen, moest je je registreren op Forum Gelderland. Dat is een website van de provincie Gelderland waarin bewoners en organisaties in gesprek kunnen over verschillende thema's die spelen in de provincie. Op zich is een dergelijk forum natuurlijk prima om mee te praten over de provincie. Om verschillende redenen is het echter totaal ongeschikt om een profielschets aan te dragen.

Je moet je registreren op het forum met je naam en e-mailadres. Maar de registratie zegt niets over wie zich registreert en vooral ook niet waar diegene woont. Iedereen van buiten Gelderland, of zelfs wonend buiten Nederland, kan zich zo aanmelden en de profielschets invullen. Zou je de behoefte hebben om jouw idee van een profielschets meerdere malen door te geven, dan is dat eenvoudig mogelijk. Als er tien verschillende e-mailadressen gebruikt worden met de naam Martijn Fabriek, dan gaat er misschien bij iemand nog wel een belletje rinkelen of er wel tien verschillende Martijnen zijn. De naam Jan Jansen komt in Gelderland tientallen keren voor, dus dat kan dan weer wel met verschillende e-mailadressen.

Tijdens het registreren moet je akkoord gaan met de gebruikersvoorwaarden van het forum. Een aantal A4-tjes aan voorwaarden door moeten lezen en accorderen om een paar invulvelden over een profielschets op te kunnen geven, was mij normaal al te veel geweest. Daarnaast moest ik ook akkoord gaan met de voorwaarden van het Utrechtse(?) bedrijf Mett dat het forum faciliteert. Dan was ik normaal gesproken al helemaal afgehaakt maar voor deze column moest ik nu eenmaal verder en heb ook dat geaccepteerd.

Een paar van de zeven vragen zal ik hier beknopt benoemen: moet de nieuwe commissaris in Gelderland wonen of gewoond of gewerkt hebben, lid zijn van een politieke partij, een stille diplomaat of boegbeeld zijn, actief zijn op sociale media enzovoorts. Bij de meeste vragen heb ik 'niet belangrijk' ingevuld. Daar gaat het mij nu ook niet om. De achtste en laatste vraag was echter een open vraag waarin je kon invullen wat je van de nieuwe commissaris verwacht. Heel kort samengevat heb ik ingevuld dat ik verwacht dat hij/zij een einde maakt aan deze rare wijze van schijndemocratie. Ik ben nu heel benieuwd of na al mijn moeite mijn opmerking in het profiel en de vacature van de nieuwe commissaris zal voorkomen.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie