Afbeelding
IEC

Volkskerstzang in Putter Eng

22 december 2018 om 07:13 lokaal

PUTTEN De Volkskerstzang bestaat al jaren in Putten. Iedere kerstavond komen er zo'n 1200 mensen uit Putten maar ook uit de rest van Nederland naar sporthal de Putter Eng om samen te genieten van het zingen van kerstliederen. Op maandagavond 24 december is iedereen weer welkom.

Maranke Pater

Nog voordat de interkerkelijke evangelisatiecommissie de Volkskerstzang in de sporthal hield, werd de samenzang in de Eierhal gehouden op de plek waar nu het gemeentehuis staat. Gerrit Wildenbeest, organisator: ,,Het grootste deel van de leden van de kerken van Putten en niet-kerkelijke mensen komen bij de Volkskerstzang om samen te zingen. Het is een bijeenkomst voor mensen die op zoek zijn naar zingeving.”

EVANGELIE Tijdens de Volkskerstzang leest de burgemeester het kerstevangelie voor. ,,We houden erg van tradities en tot nu toe heeft elke burgemeester het kerstevangelie voorgelezen tijdens de Volkskerstzang.” Het ene jaar biedt de Volkskerstzang plaats aan lokale koren uit Putten, in het andere jaar komen er koren van de Verenigde Veluwse Koren. Deze organisatie heeft verschillende koren die uit Nunspeet, Putten, Ermelo en andere omliggende dorpen komen aan zich verbonden. Het is zo’n bekende organisatie dat ze ook een keer per jaar in de concertzaal van Amsterdam optreden.”

SAMENZANG Het Christelijk Interkerkelijk Mannenkoor 'Fontanus' onder leiding van Wim Klein Haneveld verzorgt de koorzang en het fanfarecorps 'Excelsior' onder leiding van Adriaan Bruinink begeleidt de samenzang. Ook brengt Excelsior een muzikaal intermezzo ten gehore. Zij zullen liederen zingen en spelen die bekend zijn, van ‘Komt allen tezamen’, ‘Blaas de bazuin en sla de trom’, ‘Kom verwondert u hier mensen’, ‘Stille nacht’ , ‘Ere zij God in onze dagen’, ‘Hoor de engelen zingen’ en ‘Op uw mijn heiland blijf ik hopen’.

PREDIKANTEN Predikanten uit de diverse kerken van Putten leiden de samenkomst. ,,Elke kerk komt een keer aan bod, van de evangeliegemeente tot de gereformeerde kerk. We hebben hier een speciaal schema voor waardoor iedereen aan bod komt. De liederen bepalen we samen, maar ze moeten wel bekend zijn bij de toehoorders, zodat ze mee te zingen zijn.” Leen van Slooten houdt een korte meditatie met als thema: De hemel brak open.

Sporthal de Putter Eng aan de Engweg biedt plaats aan 1400 mensen. ,,Ieder jaar komt er een bus vanuit het Hof van Putten van zo’n vijftig senioren vanuit alle windstreken van het land die het feest mee komen vieren.”

De deuren zijn open vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis. Wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie